12 липня: День апостолів Петра й Павла, традиції, заборони та початок підготовки до осені

12 липня: День апостолів Петра й Павла, традиції, заборони та початок підготовки до осені

Святий Петро за плугом ходить,
Святий Павло волоньки водить,
А сам Господь-Бог пшеничку сіє,
А святий Ілля заволочує.




Щорічно 12 липня українці святкують Петра й Павла. Це одне з найважливіших християнських свят року. Святом закінчується Петрів піст, а також розпочинається підготовка до осені. Як багато інших українських свят — воно має дохристиянські корені. Більш детально про цей день, його традиції та прикмети — читайте далі:


Значення свята Петра й Павла

У язичницькі часи з цього дня починалися жнива — сезон важкої роботи в полях та городах, а, згодом, збір урожаю. Також, починали готуватися до осені, збирати запаси, готувати комори та погреби для продуктів. У цей день вартували сонце: зустрічали світанок, бо це, мовляв, принесе добру вдачу.

Для християн це день вшанування двох найбільш значущих апостолів: Петра й Павла. Саме 12 липня їх, за сповідування та пропагування християнської віри, стратили. Саме в знак пам’яті про їх жертовність — святу передує Петрів піст.



Після посту ж — можна починати їсти молочні страви. Саме тому господині до 12 липня готували сирні бабки та вареники із сиром, у вершковому маслі та сметані.

Традиції та святкування: Петра й Павла

Апостол Петро — важлива постать для рибалок, адже він сам мав таку професію. Тож у цей день вони ловили рибу.

Піти в поле, щоби зустріти там світанок — гарна традиція. У цю пору світанки, особливо, гарні та яскраві, а така традиція має принести щастя.

Існувала приємна традиція — влаштовувати у дворі чи в саду сімейну вечерю. Ну а перед цим, звісно, сходити на службу в церкву.

Крім звичних страв із сиром, готували спеціальне святкове сирне печиво — мандрики. За легендою, саме таке печиво із сиру брали із собою в походи апостоли Петро й Павло. Саме тому й назва — мандрики, адже їх зручно брати в мандри.

мандрики

Що не можна робити?

Не можна сваритися та, навіть, думати про погане. Слід попросити пробачення в близьких та пробачити всім старі образи.

Заборонена будь яка фізична праця. Не тільки шити, прати чи різати, але і працювати в полі чи на городі. Уся робота починається вже з 14 липня, адже, навіть, 13 липня продовжується свято, “Напівпетра”. Така заборона з’явилася не лише через те, що на великі християнські свята гріх працювати. Здавна вважалося, що 12 липня сонце знаходиться на вершині своїх можливостей: у його промінні найбільше життєвої сили та енергії. Сонце в це свято передає його житу та іншим рослинам. А значить, зривати чи збирати щось — вважалося небезпечним для цілого врожаю.

Також, дуже погана прикмета — одружитися в цей день. Вінчатися 12 липня точно не радять.

Прикмети на Петра й Павла

  1. Якщо на Петра один дощ — урожай буде непоганий, два — добрий, а три — багатий.
  2. Петрівки холодні — рік голодний.
  3. Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз; Петрівка минає — половини літа немає.
  4. Хто в ніч на Петра й Павла не спатиме, той щасливим і здоровим весь рік буде.
  5. Якщо зозуля замовкає за тиждень до Петрового дня — зима буде ранньою, якщо куватиме після 12 липня — зима буде пізньою.
  6. Петро й Павло день збавили — так у народі примітили. З 12 липня починається помітне зменшення світлового дня. З Петра день убуває, а спека прибуває. З Петра й Павла вже починають падати листя. Про це є і прикмета: Прийде Петрок — зірве листок.

А у вас вдома святкують Петра й Павла? Якщо так, то просто ходять до церкви, чи дотримуються традицій та готують мандрики?

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий