18 січня – Водохресний Святвечір, Голодна кутя: традиції, обряди та прикмети

18 січня – Водохресний Святвечір, Голодна кутя: традиції, обряди та прикмети

Як сьогодні помолитися до відкритого неба, щоб справдилися заповітні бажання?




18 січня у православному світі святкують Водохресний Святвечір. Цей день вважається духовним приготуванням до великого святкування Хрещення Господнього.


За церковним календарем дата отримала назву Навечір’я Богоявлення, інформує Ukr.Media.

Що таке Водохресний Святвечір?



Поняття «навечір’я» передбачає вечір напередодні великого церковного явища. Назва Свята походить від традиційного частування куті, яку готують з пшениці або рису з курагою, родзинками, маком та запашним медом.

Протягом дня 18 січня обов’язково дотримуються посту, вживають лише воду. Після ранкової літургії прийнято наводити порядок у будинках і готувати страви для вечері – печену картоплю, квашену капусту, вареники з грибами, узвар із сухофруктів.

І тільки повернувшись з вечірньої церковної служби, господар окроплює весь будинок освяченою водою, дає по ложечці випити кожному членові сім’ї і потім всі сідають за стіл, починають обідати.

Обряди й традиції цього дня

Увечері 18 січня наші предки проводили кілька обрядів зі снігом:

Дівчата повинні набрати його в руки й умити обличчя. Воно буде красивим, а шкіра стане здоровою, чистою і сяючою.

Сніг треба кинути в колодязь, протягом року вода в ньому не пропаде.

Господині сьогодні додають його при пранні постільної білизни, щоб вона стала білосніжною.

Небо сьогодні відкривається, попросіть про найзаповітніші бажання.

В ніч з 18 на 19 січня відкриваються небеса і чекають молитов від чистого серця і щирих бажань. Кажуть, що в цей момент можна просити Господа про все, він виконає.

Природно, що ваші прохання повинні бути чистими, добрими і світлими. Не випрошуйте у Бога багато грошей, машини і яхти, зрозумійте, нарешті, що це – не головне в житті, куди важливіше сім’я, здоров’я і щастя.

Як правильно просити?

1. Перш за все, налаштуйтеся позитивно, забудьте образи і злості, подякуйте Господу за все, що у вас є, попросіть пробачення за свої гріхи вільні і невільні.

2. Постарайтеся чітко, грамотно і зрозуміло сформулювати свою просьбу.

3. Будьте максимально щирими при цьому. Не покладайтеся на розум, а на почуття.

4. Бажайте тільки те, що буде на благо собі або іншим людям.

Як зрозуміти, що небо відкрилося і можна звернутися до Господа? Налийте в якусь посудину воду і ближче до півночі встановіть на підвіконня.

Зосередьтеся і спостерігайте за водою. Як тільки вона почне хвилюватися, значить, небеса розкрилися. Виходьте на вулицю, звертайте до неба погляд і вимовляєте бажання.

Є ще кілька способів у Водохресну ніч розповісти Богу про свою мрію і дізнатися, здійсниться вона чи ні:

1. Чистий аркуш паперу, розділіть на дванадцять частин. На кожній з них напишіть якесь бажання. Складіть їх всі під подушку і лягайте спати. Вранці, коли прокинетеся, дістаньте навмання три папірці і прочитайте, що на них написано. Саме ці три бажання здійсняться в новому році.

2. Візьміть велике дзеркало і шматочком мила напишіть на ньому вашу мрію. Помістіть його під ліжком і лягайте спати. Вранці після пробудження дістаньте дзеркало і подивіться, якщо мильний запис зник, значить, бажання незабаром здійсниться.

Народні прикмети 18 січня

Небо ясне і зоряне з 18 на 19 січня віщує сухий і посушливий літній період, а також великий приплід худоби. Якщо навпаки небо похмуре і не видно зірок, значить, влітку очікується багатий урожай грибів.

Якщо на Водохресний Святвечір сильні вітри дмуть і метуть заметілі, літні місяці теплими не будуть, можна чекати затяжних дощів.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий