31 грудня – останній день. В УПЦ закінчується оренда храмів Києво-Печерської лаври

31 грудня – останній день. В УПЦ закінчується оренда храмів Києво-Печерської лаври

В Української православної церкви (Московського патріархату) планують забрати орендовані нею храми на території Києво-Печерської лаври. Йдеться зокрема про Трапезну церкву та Успенський собор.




Про це заявив намісник лаври митрополит Павло, який звернувся із закликом до президента Володимира Зеленського не забирати в УПЦ (МП) храми Києво-Печерської лаври.


— Сьогодні директор музею сповістив нас про те, що ми можемо служити востаннє 31 грудня, а вже наступного дня ми не маємо права переступити поріг Трапезного та Успенського соборів, – сказав митрополит.

За словами намісника лаври, представники УПЦ (МП) не отримали письмового повідомлення про те, що їх позбавляють можливості використовувати вищезгадані собори, хоча їх мали сповістити про це за місяць.

Також Павло попросив, щоби “люди, які не мають стосунку до церкви, не вказували, коли нам святкувати Різдво і до якої церкви ходити”.



Під час недільної служби у лаврі митрополит Павло поскаржився прихожанам церкви, що в УПЦ закінчується термін договору оренди двох храмів.

Зокрема намісник Лаври жалівся, що представники влади “роблять підступи святій церкві” (“делают козни святой церкви”, – в оригіналі) і “народу, який живе в Україні”. А ще заявив, що він нібито кілька разів телефонував главі МКІП, але той “жодного разу не взяв слухавки”.

Видання BBC News Україна пише, що у грудні 2022 року завершується оренда УПЦ двох храмів Верхньої лаври.

Джерело ВВС у владі, близьке до релігійної сфери, підтвердило варіант розвитку подій, коли після закінчення оренди храмів туди не пустять представників УПЦ МП.

У владі натякали, що їх могли б передати в користування Православній церкві України. Але офіційних повідомлень про це не було.

Впродовж цього року СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ. Правоохоронці повідомляють про виявлення заборонених предметів, як-от пропагандистська література та матеріали з наративами “русского міра”.

Зеленський доручив з’ясувати зв’язок УПЦ з Російською православною церквою, а також спеціальним законом заборонити діяльність в Україні афільованих з Москвою церков та перевірити підстави користування церквами будівель Києво-Печерської лаври.

Також президент з подачі РНБО та СБУ запровадив санкції проти верхівки УПЦ МП, зокрема проти митрополита Павла і керуючого справами УПЦ митрополита Антонія.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий