Байден і Зеленський дали «сигнал» Путіну: що чекає на Україну і чи знизиться ризик вторгнення РФ

Байден і Зеленський дали «сигнал» Путіну: що чекає на Україну і чи знизиться ризик вторгнення РФ

Президенти США Джо Байден та України Володимир Зеленський під час телефонної розмови 2 січня обговорили спільні дії для запобігання подальшій ескалації з боку Росії. Американський лідер запевнив, що його країна разом із союзниками «рішуче дадуть відповідь у разі атаки Росії». Український гарант подякував за «непохитну підтримку».




Водночас експерти переконані, що це не знизило ризик ймовірного вторгнення РФ на українські території. І зупинити главу країни-агресора зможуть лише «величезні санкції». Докладніше про це – далі у матеріалі OBOZREVATEL.


Про що говорили президенти

Дзвінок Зеленському від Байдена надійшов через кілька днів після того, як американський лідер провів другу за місяць бесіду з главою Росії Володимиром Путіним на тлі напруженості на кордоні двох країн.



За даними Білого дому, із президентом України він обговорив підготовку до серії майбутніх дипломатичних зустрічей для вирішення кризи, передає Reuters. Байден висловив підтримку суверенітету й територіальній цілісності України. Також підтримав дипломатичні способи деескалації на сході країни, виконання Мінських домовленостей і «нормандський формат».

Зеленський пізніше повідомив, що говорив із американським колегою про спільні дії США, України та союзників щодо підтримки миру в Європі та запобігання подальшій ескалації.

«Попередження» залишилися тими ж

Попри попередження Байдена та європейських лідерів щодо серйозних наслідків, якщо Путін продовжить вторгнення, на кордоні з Україною досі зосереджено близько 100 тисяч російських військовослужбовців. За оцінками американської розвідки, пише CNNРФ може розпочати військовий наступ на українські території «вже на початку 2022 року».

Під час розмови з Путіним наприкінці 2021-го американський лідер чітко попередив, що «ціна за вторгнення буде високою», і заявив про серйозні економічні санкції. А російський у відповідь пригрозив, що це буде рівносильно «колосальній помилці», яка може призвести до повного розриву відносин між двома країнами.

Байден попередив Путіна про серйозні наслідки у разі вторгнення РФ в Україну

Росія все так само вимагає гарантій безпеки від США і НАТО, враховуючи зобов’язання, що Альянс не буде розширюватися далі на схід і «не дозволить Україні приєднатися до військового альянсу».

Байден, однак, дав зрозуміти, що Вашингтон не піде на поступки ні щодо майбутнього НАТО, ні України. Це він повторив і в останній розмові з Зеленським: «ніяких рішень щодо України без неї самої».

Ризик вторгнення «дуже ймовірний»

Росія «дуже ймовірно» вторгнеться в Україну, і її можуть зупинити лише «величезні санкції». Таке переконання, оцінюючи обидві вищезгадані бесіди, висловив голова комітету розвідки Палати представників США Адам Шифф.

За його словами, глава РФ Володимир Путін під час своєї щорічної пресконференції наприкінці року в Москві «жестикуляцією підживлював гнів із приводу розширення НАТО на схід. Водночас, цитує американського чиновника The Guardian«атака може мати неприємні наслідки для Кремля», оскільки у військовий альянс НАТО буде залучено більше країн.

«Я також думаю, що потужним стримуючим фактором є розуміння того, що якщо вони дійсно вторгнуться, це наблизить Північноатлантичний альянс до Росії, а не відштовхне її далі«, – поділився він думкою.

На запитання журналістів, що зупинить Путіна від наказу про вторгнення на територію України, Шифф зазначив: для цього будуть потрібні «величезні секторальні санкції» проти РФ.

«І я думаю, що наші союзники повинні твердо дотримуватися цього принципу. Росії необхідно зрозуміти, що в цьому ми єдині. Вторгнення призведе до того, що більше активів НАТО виявиться ближче до РФ. Це матиме ефект протилежний тому, якого намагається досягти Путін«, – повторив він.

Адам Шифф вважає, що ризик вторгнення РФ в Україну все ще "дуже великий"

Разом із тим голова комітету з розвідки Палати представників США вважає, що навряд чи на остаточне рішення лідера країни-агресора вплинуть заплановані на 10-13 січня дипломатичні переговори.

«Побоююся, що Путін ймовірно вторгнеться. Чесно кажучи, досі не розумію повної мотивації, чому він зараз це робить, але він безперечно, схоже, налаштований на це, якщо ми не зможемо переконати його у зворотному. І думаю, що ніщо інше, як рівень санкцій, якого Росія ніколи не бачила, не зупинить його. Це саме те, що нам потрібно робити з нашими союзниками», – підсумував Шифф.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий