Бізнес в шоці! Депутати хочуть скасувати ПДВ

Бізнес в шоці! Депутати хочуть скасувати ПДВ

Світла думка прийшла в голову одночасно семи народним обранцям. 16 листопада Андрій Немирівський, Роман Мацола, Іван Рибак, Андрій Шинькович, Петро Юрчишин, Геннадій Чекіта (БПП), Сергій Лабазюк («Воля народу») зареєстрували у ВР законопроект №5401 «Про скасування в Україні податку на додану вартість». У пояснювальній записці зазначено, що даний податок є ні більше, ні менше, дискримінаційним і корупційним, особливо в частині його відшкодування.


«У Податковому кодексі податкові пільги для певних суб’єктів господарювання обіймають більше 20 сторінок», — йдеться в пояснювальній записці.

Але, щоб відшкодувати ПДВ, багато компаній змушені платити немалі хабарі чиновникам.

«Вартість відкатів для повернення ПДВ у 2010-2015р коливалася від 20% до 60% від суми відшкодування», — стверджують автори законопроекту.



Ще один аргумент на користь скасування податку: щорічна сума його надходжень до бюджету поступово зменшується. Найпоширенішими схемами ухилення від сплати податку є, зокрема, псевдо — експортні операції за явно завищеними цінами, внутрішні операції з продажу з використанням цінових трансферів, коли штучно завищуються відпускні ціни для збільшення податкового кредиту, при цьому продавцями є фірми – одноденки, які потім закриваються, імпорт нібито давальницької сировини, безпідставне використання податкових векселів та ін. Суми ж відшкодування ПДВ, навпаки, зростають.

Картинки по запросу ціни на товари

 

Станом на початок жовтня цього року, держава виплатила близько 64 млрд. грн. Ще близько 35 млрд. заявлено до відшкодування. Крім того, ПДВ гальмує розвиток споживчого ринку, так як закладено в ціну товарів і робить їх занадто дорогими для більшості українців.

В якості доказів своєї правоти автори наводять приклади країн, де ПДВ або взагалі немає, або він помітно менше українського. Скажімо, нульова ставка діє в Китаї, США, Угорщини, Чехії, Фінляндії, 7% — у Канаді, 5% — у Японії.

Як сприйматимуть доводи колег інші народні депутати і чи підтримають досить сміливу податкову новацію — невідомо. Але вже зараз можна прогнозувати, що різко проти цієї ідеї виступить Мінфін, так як в разі скасування ПДВ йому терміново доведеться шукати інші джерела наповнення бюджету, що з урахуванням нинішнього стану вітчизняної економіки, зробити вкрай складно.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий