Чому чоловікам завжди жарко, а жінкам – холодно? Учені пояснили давню дилему

Чому чоловікам завжди жарко, а жінкам – холодно? Учені пояснили давню дилему
Жінки втрачають тепло набагато простіше через менший розмір тіла та повільніший метаболізм. У чоловіків – більше м’язової маси, яка допомагає утримувати відчуття тепла.

Температура тіла у жінок також змінюється відповідно до гормонального циклу, пише The Daily Mail.




Учені довели, що розбіжності контролю тепла у різних статей – не міфи й упередження. Насправді відмінності можна пояснити анатомічними особливостями та функціонуванням системи кровопостачання в організмі.


Існує кілька причин, чому жінки завжди накриваються додатковою ковдрою, коли чоловікам треба більше свіжого повітря.

Жіноче тіло швидше втрачає тепло



Гормони жінок, менший розмір тіла і повільніший процес травлення – це ті фактори, які сприяють швидкій втраті тепла. Вони також мають менше теплогенерувальної м’язової маси, ніж чоловіки, й зазвичай мерзнуть під час критичних днів.

Більше того, жінки потребують більшої кількості тепла у тілі через репродуктивну функцію – щоб зберігати його для плоду.Середньостатистична жінка має 4-5 літрів крові в організмі, яка курсує тілом кожні 45 секунд. Серце перекачує понад 250 мільйонів літрів крові за все життя – такою кількістю рідини можна було б наповнити 25 олімпійських басейнів для змагань у плаванні.

Червоні клітини крові, еритроцити транспортують кисень і поживні речовини до клітин організму і приносять відходи. Плазма переносить гормони, які контролюють процеси функціонування тіла і білі клітини, або лейкоцити, що містять антитіла для боротьби із вторгненням мікробів.

Температура тіла жінки змінюється залежно від циклу

Саме перед початком критичних днів рівень тепла знижується і тримається на максимально низькому рівні протягом усіх днів втрати крові. Дефіцит заліза призводить до зниження кількості червоних кров’яних клітин, що спричинює втрату тілом тепла.

Жінки більше, ніж чоловіки страждають від хвороби Рейно – синдрому, який характеризується приступоподібними спазмами артерій на пальцях руки і проявляється блідим кольором шкіри та болями.У довгостроковій перспективі, пошкодження значно збільшує ризик виникнення інсульту та серцево-судинних захворювань, а також раку.

Гормони жінок, менший розмір тіла і повільніший процес травлення – це ті фактори, які сприяють швидкій втраті тепла. Фото photographee.eu/Depositphotos

«Коли жінки мають такі симптоми, їм можуть призначити препарати для розрідження крові й розширення судин, – говорить Енн Модслі, керівниця організації Raynaud’s and Scleroderma Association.

Але через побічні ефекти від ліків, серед яких є головні болі і нудота, багато людей вважають за краще застосовувати альтернативні методи лікування, наприклад, уживають імбир і часник, які мають ефект зігрівання«.

Відчуття тепла пов’язане із поліпшенням кровотоку

Кардіо-навантаження збільшують кількість капілярів в організмі й поліпшують кровообіг в цілому. Жінки середнього віку часто помічають, що вік приносить нові проблеми із циркуляцією крові, а саме – неочікувані накочування тепла.

Вони викликані реакцією мозку на різке падіння рівня естрогену в організмі до і під час настання менопаузи.

Активний підхід до нормалізації циркулювання крові у ранньому віці може полегшити систему кровопостачання в організмі на все життя.

Источник: «УП Життя»

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий