Чому важливо навчити дитину грати в шахи

Чому важливо навчити дитину грати в шахи

У сучасному суспільстві глобального розповсюдження здобули різноманітні пристрої, що спрощують життя — як локально, в побуті, так і у глобальному, всесвітньому масштабі. Комп’ютер, телефон, планшет та інші гаджети стали настільки звичними складовими нашого життя, що навіть діти дошкільного віку все частіше віддають перевагу комп’ютерній грі, аніж «дитинству» у класичному його розумінні. Діти ХХІ століття більше зацікавлені сучасними пристроями, аніж книгою чи прогулянками на свіжому повітрі.  Проте кожні батьки хочуть виростити зі своєї дитини генія, чому не сприяють різноманітні «іграшки». Досягти компромісу нескладно — талановита дитина повинна вміти думати, а цього дитину можна навчити за допомогою модельної гри — шахів.




Думка спеціалістів


За твердженням психологів, шахи допомагають тренувати розум та кмітливість дитини, вчить її логічному міркуванню та оцінці своїх дій. Більшість дітей, які вміють грати в шахи, показують вищі результати в інтелектуальному розвитку, і як наслідок — у дорослому, самостійному житті, аніж їхні однолітки. За даними досліджень встановлено, що шахісти демонструють кращу успішність у школі та університеті (особливо у точних науках), а також більш посидючі та спокійні у дитячому віці. Причина проста — шахові заняття вимагають від дитини зосередженості та великої кількості роздумів, досягти яких можна під час практичної роботи за шахівницею з тренером.



В якій формі проводити заняття

Для початку варто зазначити, що оптимальним віком для початку шахових занять є 3-4 роки, адже таким чином можна сформувати правильну філософію дитини. Але не варто розчаровуватись: початок занять у більш пізньому віці також принесе дивіденди у вигляді гарної пам’яті, вміння аналізувати, слідкувати за своїми вчинками тощо.

Безперечно, правильним рішенням буде віддати дитину до шахової секції чи гуртка, адже для правильної побудови навчального процесу наставник повинен володіти певним рівнем знань, навичок і методик, й не кожним батькам це під силу. Проте на початку все ж таки варто зацікавити дитину на власному прикладі.

На даному етапі спеціалісти рекомендують проводити заняття в ігровій формі. Необхідно зацікавити, змотивувати дитину до занять, і в подальшому ефект буде яскравим і неочікуваним. Для початку необхідно навчити дитину «дружити» з фігурами, дати їм імена і навести короткі аналогії. Наприклад, король вчить всіх розуму, слон — ввічливий і акуратний, тура веде себе охайно тощо. Під час занять можна розказувати дітям казки, давати неважкі завдання — це змотивує малюка до аналізу, висловлення власної думки та розвитку абстрактного мислення. Не потрібно перевтомлювати дитину — в такому віці достатньо трьох занять на день по 10-15 хвилин. З віком шахи перетворяться у хобі, і дитина щомиті відкриватиме для себе нові комбінації, стараючись заглибитись у розуміння гри. Доволі часто шахи стають причиною товариськості та популярності дитини серед однолітків, допомагають заводити нові знайомства.

Позитивна дія шахів:

—    шахи навчають дитину думати, запам’ятовувати, порівнювати і узагальнювати дані, передбачувати наслідки своїх дій;

—    допомагають розвинути винахідливість та логічне мислення;

—    шахи стимулюють до фізичних занять. Щоб бути посидючим і терплячим, необхідно бути у гарній фізичній формі;

—    розвивають цілеспрямованість, витримку, волю, уважність, сконцентрованість;

—    шахи стимулюють фантазію, яка необхідна для пошуку комбінацій, цікавих ходів, допомагає збагатити внутрішній світ малюка;

—    розвивають здатності до прорахунку, вміння до класифікації та систематизації процесу мислення;

—    шахи допомагають у розвитку дисципліни, дотримання правил гри;

—    шахи не вчать, шахи виховують — вміння розподіляти свої сили, керувати ситуацією на дошці тощо;

—    допомагають виховувати характер за рахунок спортивної складової.

Источник: Мегаполіс»

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий