Ціни на бензин взяли нову висоту: чому винен не долар, а влада

Ціни на бензин взяли нову висоту: чому винен не долар, а влада

Експерти пояснили, чому в Україні стрімко зростають ціни на бензин




Як відомо, вартість палива тісно пов’язана з курс валют. Однак, існують ще й економічні причини зростання цін на бензин і газ.


У разі, якщо держава і далі буде стояти осторонь, то вартість палива може вирости і до 40 гривень за літр.

На сьогоднішній день, популярний А-95 на більшості заправних станцій Львова та області стоїть майже 32 гривні за літр. Солярка теж не надто відстає і впевнено підбирається до 30.



Відзначимо, що така вартість бензину в Україні зафіксована вперше. Зокрема, ціни на дану категорію палива в п’ятницю, 19 січня, в середньому виросли на 25 копійок.

Ціни на бензин А-95 коливаються від 27,72 грн до 32,45 грн за літр в залежності від заправки.

При цьому середня вартість дизельного палива досягла позначки в 27,74 грн за літр. Ціни на АЗС коливаються від 25,52 грн до 29,95 грн за літр.

Все більше українців пересідає на громадський транспорт, оскільки не можуть дозволити собі заправляти авто.

На АЗС, які продають вітчизняний бензин, ціни трохи менше – в середньому на 5 гривень за літр. Але на таких заправках якість бензину залишає бажати кращого.

Знецінення гривні і стрибок цін на нафту на світових торгах до 70 доларів – так експерти пояснюють подорожчання палива на українських АЗС.

“В історії ціноутворення кілька років тому вже була ситуація, коли барель коштував 100 доларів і навіть трішки більше. До особливих проблем це не привело, тому що тоді більш активно втручалася держава в регулювання ціни на нафтопродукти”, – пояснив експерт.

А на сьогоднішній день, держава не регулює ці ціни належним чином.

Тим часом стрімким подорожчанням нафтопродуктів в Україні, а отже і підвищенням вартості скрапленого газу зацікавився Антимонопольний комітет.

У відомстві вже відкрито справу і проходить перевірка ринку палива.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий