Додона зняли з посади президента Молдови: причина і “спадкоємець”

Додона зняли з посади президента Молдови: причина і “спадкоємець”

Президент Молдови Ігор Додон тимчасово не виконувати свої повноваження, передавши їх або прем’єр-міністру, або ж спікеру парламенту




Таке рішення ухвалив Конституційний суд країни 2 січня по запиту депутатів від правлячої коаліції.


Несподівані заходи були прийняті після того, як минулого тижня Додон повторно відхилив запропоновані прем’єр-міністром кандидатури п’яти міністрів і двох віце-прем’єрів.

Конституційний суд Молдови ухвалив, що “тимчасове відсторонення” необхідно для деблокування процесу призначення нових міністрів в уряді. У постанові суду підкреслили, що “президент має право лише один раз відмовитися від затвердження кандидатури члена уряду”. Якщо ж прем’єр повторно висуває ту ж кандидатуру, глава держави зобов’язаний її затвердити.



Суд прийшов до висновку, що “президент свідомо відмовився від кандидатур на посади міністрів” і оголосив про його “тимчасову нездатність виконувати свої службові обов’язки”.

Прем’єр-міністр Павло Філіп або спікер парламенту Андріан Канду тимчасово виконуватимуть функції глави держави. Очікується, що 5 січня один з «спадкоємців» підпише укази про призначення нових міністрів в уряд і відбудеться церемонія приведення до присяги нових членів уряду.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий