Долари, нерухомість чи депозит: як краще відкладати гроші на пенсію

Долари, нерухомість чи депозит: як краще відкладати гроші на пенсію

Українські пенсії — одні із найнижчих у Європі. Українець з офіційною зарплатою 10 тис. грн і 35 роками стажу може претендувати на пенсію 2,3 тис. грн. Це 23% від зарплати. У нормальні ситуації показник має бути 40-50%.




У середньому українці на пенсії живуть близько 17 років. Щоб самостійно забезпечити старість, доведеться відкладати гроші як мінімум 34 роки. Фахівці не радять зберігати заощадження «під матрацом». Їх може з’їсти інфляція. Крім того, будь-яка валюта має властивість знецінюватися.


Щоб гроші працювали, можна відкрити банківський рахунок. Однак при ліквідації фінустанови вкладник має право лише на 200 тис. грн своїх заощаджень. Тому рахунки краще відкривати у різних банках. Щоб максимальна сума вкладу не перевищувала 200 тис.

«Банківський вклад – це скоріше спосіб короткострокової інвестиції. Відкладати гроші на старість потрібно за допомогою пенсійних фондів. Їхня діяльність ретельно контролюється законом. Вони не можуть закритися і зникнути разом з накопиченнями», — каже експерт у сфері пенсійного забезпеченняЛідія Ткаченко.



Фахівці у сфері нерухомості найкращою інвестицією називають купівлю житла. Пізніше його можна здавати в оренду. Таким чином, отримувати надбавку до основної пенсії.

Водночас держава за законом не може залишити українців пенсійного віку без допомоги. Тим, хто не заробив на пенсію, вона обіцяє виплачувати нижчу за прожитковий мінімум соціальну допомогу. Вже зараз абсолютна більшість українців старше 60 років отримує менше прожиткового мінімуму — 2772 грн.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий