Донбас під загрозою екологічної катастрофи

Донбас під загрозою екологічної катастрофи

За словами представників ОБСЄ в Україні, Донецька область опинилася під загрозою забруднення відходами новгородського фенольного заводу, сховище якого розташоване у безпосередній близькості до зони бойових дій, пише профспілковий сайт КВПУ.




У свою чергу голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець звертає увагу на інші небезпечні чинники, які можуть призвести до лиха.


«Представники ОБСЄ заявили про загрозу екологічної катастрофи на Донбасі через можливе пошкодження сховищ хімічних відходів фенольного заводу у Новгородському. У цьому контексті хочу нагадати про небезпеки через закриття вугільних копалень на окупованій Росією території. Наприклад, шахта «Родіна», де раніше відбувалося відкачування води, нині вже затоплена. Через цю причину одночасно закрилися 8 шахт Стаханівського регіону. Така доля загрожує й шахтам «Золоте» та «Карбоніт» на Луганщині.

Небезпечною є й ситуація на шахтах «Олександр-Захід», де у 1989 році стався витік 50 тонн небезпечної хімічної речовини – монохлорбензолу, а також на копальні «Юнком», де у 1979 році був проведений ядерний вибух. До слова, уся ця зона також затоплена й через підземні води у Сіверський Донець починають потрапляти небезпечні речовини. У зв’язку із цим існує загроза отруєння усієї акваторії Азовського моря (позаяк Сіверський Донець впадає в річку Дон, яка заходить в Азовське море).



Неконтрольоване закриття шахт спричинює забруднення усієї питної води регіону, а як наслідок – забруднення ґрунтів, які на десятиріччя стають непридатними для сільського господарства.

Не менш серйозна екологічна проблема Донбасу – знищення лісів. Воно відбувається не лише через підпали лісового масиву під час військових дій, а й через те, що там нині активно викопують копанки. Через величезну їх кількість маленькі річки змушені змінити своє русло. Окрім того, російські найманці, а також місцеве населення вирубують велику частину лісу для власного користування задля опалення.

Усі ці факти впевнено підтверджують думку, що Донбас перетворюється на зону екологічного лиха. Воно спричинене й низкою соціально-економічних проблем в окупованих регіонах. Так, місцеві жителі, які не мають роботи і живуть у військовий час, екологією особливо не переймаються. На території так званих “ЛНР” та “ДНР” не працюють каналізації, а питна вода постачається з перервами. Все це несе велику загрозу поширення інфекційних захворювань. Останнє унеможливлювали б хіба працівники медзакладів та санепідеміологічної служби. Та ні для кого не секрет, що внаслідок окупації частина цих фахівців покинула Донбас.

У зоні розмежування з боку українських військ ситуація не набагато краща. Наприклад, у Красноголовці є лікарня, яка раніше приймала 400 пологів на рік. Але впродовж останніх трьох років там немає опалення. Я бачив цю лікарню: в результаті обстрілів у ній згоріли усі підсобні приміщення та гаражі. Окрім того, в медзакладі зруйнована вся техніка, постраждало й велике медичне містечко. Незважаючи на це, там людям продовжують надавати медичну допомогу. Втім зараз там велика нестача ліків. Звісно, допомогу надають міжнародні організації. Але основні їх сили спрямовані на постачання препаратів та ліків на окуповані території. Саме тому поширення інфекційних захворювань можливе й на наших територіях».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий