Курсу долара в 29 грн більше не буде: ексміністр розповів, чого очікувати українцям

Курсу долара в 29 грн більше не буде: ексміністр розповів, чого очікувати українцям

Ексміністр економіки України Тимофій Милованов вважає, що курс долара щодо гривні вже ніколи не повернеться до довоєнного рівня. За його словами, реалістичним варіантом є повернення курсу «в обмінниках» до 36 грн (станом на вечір 24 липня, він становить в середньому 39,5 грн/долар у продаж) – тоді, як курс 29 грн/долар уже не більше, ніж «нездійсненна мрія».




Про це він сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Милованов зазначив: сприяти зниженню курсу до 36 грн/долар можуть:


  • старт експорту зерна;
  • значне збільшення міжнародної фінансової допомоги Україні;
  • «досить швидке закінчення війни».

«Курсу по 29 більше не буде. Це нездійсненна мрія. Понад те, якщо ж війна продовжуватиметься і далі, то на курс буде тиск – аби він зростав», – розповів він.

Колишній міністр пояснив: війна потребує великих видатків, тому виникає дефіцит бюджету. «Є бюджетний дефіцит – і частина цього дефіциту покривається емісією, тобто «друкарським верстатом», – наголосив він.



Зі свого боку, аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин раніше розповіла, що зростання курсу долара до гривні на 25% спричинить зростання вартості імпортованих в Україну продуктів. При цьому подорожчання може навіть «перебити» зростання курсу.

Вона зазначила: нині в Україні досить складна логістика через блокування морських шляхів. Тому крім зростання вартості безпосередньо продуктів харчування у гривні «дорожчатиме і вартість доставки через зростання вартості пального».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий