Лікар Комаровський пояснив, чому не можна кричати на дітей

Лікар Комаровський пояснив, чому не можна кричати на дітей

Кожна дитина своєю поведінкою змушує батьків дратуватися, а часом навіть і виводить із себе. Тоді ми намагаємось втихомирити чад своїм криком. Але це поганий спосіб. Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський пояснив, чому не можна кричати на маленьких дітей та які наслідки можуть бути у майбутньому.




На своїй сторінці в Facebook медик в інфографіці доступно показав, що буде з дитиною, яка постійно чує у свій бік батьківські крики.




У чому небезпека таких проявів емоцій



Перше, на що лікар звертає увагу, це те, що крик убиває самовпевненість дитини. Якщо ви часто порівнюєте з кимось, діти з часом відчують себе малозначимими.

Не менш серйозною проблемою через крик, лікар називає агресію. Якщо 4-5-річні діти живуть в атмосфері скандалів , то з часом стають нервовими та почнуть проявляти агресію по відношенню до однолітків.


Крім того постійний крик викликає страх та викликає проблеми з концентрацією уваги. Залякані діти часто не можуть самостійно вирішувати свої проблеми та кофліктні ситуації.



Емоційне насилля також призводить до проблем у навчанні, такі діти не можуть сконцентруватися.



Як стримати свій гнів

Комаровський дав кілька порад, як змусити тримати себе в руках та бути об’єктивними стосовно своїх претензій до дітей.

Задумайтесь над тим, скільки ви кричите на дитину, а скільки хвалите. Подумайте про психіку дітей та про наслідки своїх дій, які можуть проявитися в майбутньому.



Ви – приклад для дитини, яка в дорослому житті наслідує модель сім’ї. А яку модель стосунків ви показуєте нащадкам?

Стосунки у сім’ї часто можуть призводити до викиду емоцій. Тому намагайтеся уникати стресових ситуацій, і принаймні не виливайте свій біль на дитину.

Якщо ж ви в черговий раз не стрималися та накричали, перше, що варто зробити – попросіть пробачення.



Покажіть дитині, що ви її любите та цінуєте. Діти повинні знати, що помилятися – це нормально. Адже на помилках вчаться.

Намагайтесь завжди спонукати дитину робити щось самостійно. І як би вона не робила, покажіть, що ваша дитина – це ваша гордість.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий