Медики плуталися з діагнозом і відмовлялися проводити аналізи: на Тернопільщині на очах у матері «згоріла» маленька дитина

Медики плуталися з діагнозом і відмовлялися проводити аналізи: на Тернопільщині на очах у матері «згоріла» маленька дитина

У Тернополі в страшних муках помер маленький хлопчик, медики з декількох спроб не змогли поставити йому правильний діагноз і лікували не від тих хвороб




Про останні дні життя журналістами розповіла мама загиблого Артема – Надія Качура.


Все почалося 1 червня. Жінка забрала дитину з садка, він трохи погуляв на вулиці, а до вечора у нього піднялася температура. Надія каже, у Артема був ще й нежить, тому вона спробувала лікувати звичайний вірус, збиваючи температуру своїми силами. Збити високу температуру їй не вдавалося, тому тернополянка викликала «швидку». Медики оглянули дитину і збили температуру звичайними препаратами. За словами Качури, це був анальгін.

“Температура впала. Медики сказали мені, що це звичайний вірус, мовляв, підхопив в саду”, – розповідає мати загиблого хлопчика.



Кілька днів родина провела в битві з високою температурою – вона підскакувала до 39 градусів і вище. Коли черговий раз збити її не вдалося, знову викликали лікарів. “Лікарі сказали знову ж, що у сина вірус. Вони оглянули дитину, мацали живіт. Говорили, що через вірус така висока температура може триматися навіть до п’яти днів і нічого страшного тут немає”, – розповідає жінка. В результаті їй порадили лікувати дитину тими ж препаратами, що виписали попередні лікарі.

больница врачи

Однак у Артема знову і знову піднімалася температура, він сильно ослаб, став млявим, організм перестав приймати ліки – хлопчика стало рвати. При цьому, говорить жінка він продовжував їсти, рвало його конкретно від ліків.

“Ми знову викликали «швидку». Лікарі оглянули і сказали, що у дитини ангіна. Нічого особливого з медикаментів не виписали і поїхали. Правда, ввели укол від температури. Знову пощупали живіт, відхилень не знайшли. Сказали, що від такого вірусу може бути навіть і блювота. Поїхали”, – згадує жінка.

Після цього візиту лікарів хлопчика стало рвати вже і від їжі, від води. “Він вирвав жовчю. Ми знову викликали «швидку». Лікарі оглянули і сказали: «Подивіться, у нього все горло червоне, це гнійна ангіна, яка може викликати блювоту”, – продовжує Надія.

Незважаючи ні на що, медики не запропонували жінці відвезти дитину в лікарню. Причина – йому там давали б ті ж ліки, що він міг приймати вдома.

“Говорили, що немає потреби везти. Тому що в лікарні він буде приймати ті ж антибіотики, що я давала. Якби вони наполягали або просто рекомендували, була б письмова відмова. Але я не відмовлялася. Звичайно, якби треба було, то поїхала б. Тому вони оглянули, сказали, що ангіна, і виписали антибіотики. Правда, я просила їх, щоб власноруч виписали рецепт, вони сказали, щоб я сама записала в блокноті. Відповідно від них рецепта у мене не було. Хоча кілька разів про це просила”, – скаржиться Надія Качура.

Єдине, що зробили лікарі «швидкої» – вкололи хлопчикові димедрол. Дитина стала сонною, але лікарі сказали, це нормально. Краще хлопцеві не стало, мати звернулася до дільничного лікаря, який пішов у відпустку. Лікар-заміна порекомендував пити такі ж препарати, що і лікарі з “швидких”.

В кінцевому рахунку хлопчикові стало зовсім погано, жінка викликала нову “швидку” і наполягла на лікарні. У лікарні вже після огляду дитини жінці повідомили, що ніякої ангіни у нього немає.

“Сказали, що горло чисте. Під час цієї розмови була присутня лікар «швидкої», яка говорила мені, що у сина ангіна. Єдине, що вона на це відповіла, так це «Ой»… Хоча ще зранку говорила про гнійну ангіну, а о 17:00 – вже “Ой”, – ділиться жінка.

больница врачи

Надії вручили список ліків, якими зазвичай лікують шлункові захворювання. Надія Качура стверджує, що син скаржився лікарям, що у нього болить голова, але ті списали все на температуру. Крім того, лікарі в лікарні всіляко відтягували проведення аналізів, оскільки був уже вечір.

Поки лікарі відтягували все на завтра, дитина втрачала дорогоцінний час. Щоб зупинити блювоту, медики вирішили вколоти хлопчикові «Церукал» – заборонено приймати при менінгіті, але про цей діагноз лікарі навіть не подумали.

До ночі Артему стало погано, він осліп. Катетер крапельниці вискочив, тому жінка розбудила лікарів. Навіть в такий момент лікарі не стали поспішати рятувати йому життя – ввели антибіотик і гормон. Не допомогло. Вже після цього Надії повідомили, що все погано – потрібно везти в реанімацію.

До медиків з реанімації у жінки немає ніяких претензій. Каже, що вони як раз робили все, що могли: “Серед ночі підняли всіх лікарів з дому … Але в інфекційному відділенні елементарно не могли взяти аналіз крові. Лікували дитину від отруєння, хоча я говорила, що спочатку він нормально їв. Уявіть , приїжджали чотири «швидких»: одні сказали, що інфекція, інші – що ангіна …”.

На жаль, врятувати дитину в реанімації не змогли – дорогоцінний час втратили. Ранку 5 червня жінці повідомили, що Артем помер. За словами Надії, ніхто з лікарів інфекційного відділення перед нею навіть не вибачився.

Більш того, коли сім’я спробувала дізнатися, від чого померла дитина, лікарі стали кричати: «Ви що, шукаєте винний? Винні всі». Поки що попередня причина смерті Артема бактеріальний менінгіт.

 

Джерело: Тижневик Номер один

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий