Монобільшість вирішила списати багатомільярдні борги за газ: за них заплатять усі українці

Монобільшість вирішила списати багатомільярдні борги за газ: за них заплатять усі українці

Монобільшість Верховної Ради ухвалила рішення списати близько 100 млрд грн боргів на ринку газу. В результаті «обнулять» борги газзбутів, облгазів і теплокомуненерго. Використане блакитне паливо оплатять із державного бюджету: фактично своїми податками за це заплатять усі українці.




Це випливає із законопроєкту №3508-д, який 14 липня у другому читанні ухвалили 303 голосами (більшість з яких від «Слуги народу»). Щоб подивитися поіменне голосування, доскрольте новину до кінця. Варто відзначити, що велика частина боргів накопичилася в компаніях, які належать олігарху Дмитру Фірташу (він контролює цілу мережу облгазів і облгаззбутів).


Проти ухвалення документа виступала і частина експертного співтовариства. Наприклад, у громадянській мережі Опора заявили, що перед списанням боргів необхідно провести аудит і розібратися, за що хочуть заплатити податками українців.

Головні мінуси законопроєкту:



  • немає аудиту тієї заборгованості, яку вирішили компенсувати з держбюджету;
  • у борги входять «температурні коефіцієнти» і завищені норми споживання. Водночас температурні коефіцієнти ввели в 2017-му, а в облгази отримають компенсацію з 2015-го.

«Газзбути винні «Нафтогазу» майже 24 мільярди грн. У сукупності борги окремо взятого олігарха Фірташа, облгазів та газзбутів становитимуть 62 мільярди гривень перед НАК «Нафтогаз» і «Укртрансенерго», – додали представники фракції «Голос».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий