Обмін валют і купівля нерухомості: за українцями пильно стежитимуть

Обмін валют і купівля нерухомості: за українцями пильно стежитимуть

Уряд суттєво розширив перелік суб’єктів первинного фінмоніторингу (установи, які зобов’язані перевіряти своїх клієнтів)




 Це одне з головних, але не єдине нововведення, яке випливає з проекту реформування системи фінансового моніторингу, що презентував Мінфін.

Так, до нинішніх банків, страхових компаній, нотаріусів і юристів, лотерейщиків, платіжним організаціям і системам додали ще й небанківські обмінні пункти, а перелік спеціальних суб’єктів первинного фінмоніторингу доповнили такими особами: податкові консультанти, ріелтори, торговці за готівку ювелірними виробами, дорогоцінними металами і камінням, а також особи, які надають послуги зі створення, забезпечення діяльності або управляють юридичними компаніями.


Простіше кажучи, стежити за українцями стануть ще й при покупці квартир і будинків, ювелірки і навіть при обміні більш-менш великих сум валют. Ліміт операцій, правда, збільшили – з 150 тис. грн до 300 тис. грн.

Підозрілими операціями слід вважати: всі операції, аналіз яких не дозволяє однозначно встановити правомірність їх проведення; транзакції, які не мають очевидної економічної доцільності, законної мети, не відповідають суті діяльності та фінансовому стану її ініціатора; операції, які мають ознаки дроблення з метою уникнути фінансового моніторингу; операції, пов’язані з виведенням за кордон доходів від корупційних злочинів.



Змінили і інші ліміти. Ювелірів хочуть зобов’язати стукати на клієнтів при покупках на суму понад 40 тис. Грн. Страховикам слід проводити перевірку людини при виплатах більше 30 тис. Грн (раніше – 5 тис. Грн). А лотерейщикам і букмекерам доведеться зажадати з клієнта паспорт і код для кожної ставки понад 5 тис. Грн.

А якщо операція, наприклад виграш, перевищить суму в 30 тис. грн, про неї потрібно буде доповісти суб’єкту фінмоніторингу.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий