Однорічній дитині вперше в Україні трансплантували печінку від посмертного донора. Операцію робили у Львові

Однорічній дитині вперше в Україні трансплантували печінку від посмертного донора. Операцію робили у Львові
У Львові однорічній дитині вперше в Україні трансплантували печінку від посмертного донора. Наразі хлопчик перебуває під цілодобовим наглядом лікарів, його стан оцінюють як стабільний.

Про це повідомляє Перше територіальне медичне об’єднання Львова.




Операцію 12 січня здійснили в Дитячій лікарні Першого територіального медичного об’єднання Львова. Пацієнтом став хлопчик Артем із села на Прикарпатті, який важив лише 9,5 кг.


Дитина народилася з непрохідними жовчовивідними шляхами. На третьому місяці хлопчику поставили діагноз атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність. Через хворобу в малюка була жовта шкіра, склери очей та великий животик.

За словами лікарів, печінка поступово відмовляла. У серпні 2021 року мамі Артема сказали, що хлопчику необхідна трансплантація органа. З родини ніхто не підходив дитині як донор. До цього від посмертних донорів таким маленьким дітям в Україні не проводили трансплантацію.



Упродовж чотирьох місяців хлопчик із мамою залишався в лікарні. 6 січня Артему виповнився рік.

Хлопчик Артем, якому трансплантували печінку від посмертного донора

Хлопчик Артем, якому трансплантували печінку від посмертного донора
Фото: Перше територіальне медичне об’єднання Львова

 

12 січня стало відомо, що у Вінниці з’явився донор. У 44-річного чоловіка в мозку розірвалась аневризма. Його родина погодилась на вилучення органів.

Печінка поза тілом «живе» не більше ніж 12 годин, тож до Львова орган транспортували вертольотом. Після цього лікарі розділяли донорську печінку, щоб узяти для хлопчика лише її частину. Сама трансплантація тривала приблизно 12 годин. Після її завершення хлопчик перебуває під цілодобовим наглядом лікарів.

На сьому добу після операції лікарі заявили, що печінка працює, а стан дитини стабільний.

«Успішна операція — це лише половина шляху, попереду не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом», — зазначили медики.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий