Плювок в обличчя: Китай кинув Путіна

Плювок в обличчя: Китай кинув Путіна

Піднебесна зробила черговий крок у бік дружби з США

Сподіваючись на прихильність Китаю і вбачаючи в ньому надійного партнера, Кремль дуже сильно помиляється і недооціює геополітичні та економічні амбіції Піднебесної.




Таку думку на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook висловив співробітник оборонного відомства США Девід Джюберг.


Одним з найяскравіших показників того, що в майбутньому Китай не збирається йти на зближення з Кремлем, він назвав рішення Пекіну наростити закупівлю зрідженого природного газу в США, що повністю закриє всю потребу в газі на найближче майбутнє. Таким чином КНР стане другим найбільшим клієнтом американських газовидорбувних компаній після Мексики.

Різкий розворот Китаю загрожує Росії величезними збитками, адже вона вже вклала кілька десятків мільярдів доларів в газопровід «Сила Сибіру», що повинен був різко збільшити поставки газу в КНР, і від участі в будівництві якого остання відмовилася.



Натомість з 200 мільярдів кубометрів газу, необхідних для країни, Піднебесна майже 130 млрд. кубів видобуває у себе, а решту експортує з Туркменії.  У подальшому вона збирається наростити споживання блакитного палива до 374 млрд. кубів, але Росія з її енергоресурсами в ці плани не входить.

Американський офіцер наводить й інші факти, що говорять не на користь російсько-китайських відносин. Зокрема, Китай відмовився від 30-річного контракту на газ, запропонований Путіним нижче собівартості. Банки КНР ретельно дотримуються умов західних санкцій проти РФ. Росія вилетіла з десятки основних китайських партнерів, натомість Піднебесна є найбільшим утримувачем і покупцем облігацій США, та інше.

«Знай.ua»

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий