Подорожчання закінчилося? Українців чекають нові ціни на соняшникову олію та яйця

Подорожчання закінчилося? Українців чекають нові ціни на соняшникову олію та яйця

В Україні ціни на продукти, які у 2021-му показали найбільше зростання вартості, вже у січні можуть стабілізуватися чи навіть знизитись. Виробникам соняшникової олії буде надано пільгову ціну на газ, тому, найімовірніше, ціна продукту буде коливатися в діапазоні +/- 3-5%.




Аналітикиня УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу) Світлана Литвин прогнозує також зниження цін на яйця.


Експертка уточнила, що пільгову ціну на газ отримають і виробники яєць. Але, за її словами, для продукту більший вплив матиме саме сезонне зниження попиту споживачів після новорічних свят. Це призведе до зниження ціни приблизно на 10%.

А ось виробники цукру не увійшли до переліку перерахованих вище підприємств, тому що технологічний процес виробництва продукту в Україні вже практично повністю закінчився, і більшість цукрових буряків перероблено. Як каже аналітикиня УКАБ, вартість цукру, найімовірніше, залишатиметься на поточному рівні.



Вищезгадані продукти є лідерами з подорожчання у 2021-му в Україні. Наприклад, цукор подорожчав на 61,5%, яйця – на 47%, а олія – на 57,7% (Держстат). Окрім цього, у країні значно подорожчали хліб (на 15,8%) та м’ясо (9,3%).

Соняшникова олія в нашій країні коштує дорожче, ніж у всіх країнах Європи. У тій же Польщі, Румунії, Франції та інших державах олія дешевша на 26-30%. В АМКУ (Антимонопольний комітет України) раніше почали вивчати причини цього.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий