Популярний серіал «Свати» знову показують російською мовою: в Україні спалахнув скандал

Популярний серіал «Свати» знову показують російською мовою: в Україні спалахнув скандал

Популярний серіал «Свати», який раніше почали транслювати українською мовою, знову показують російською. Від перекладу національною мовою відмовилися телеканали «Інтер», «Україна» та «1+1».




Про це повідомили політолог Андрій Смолій і нардеп Микола Княжицький на своїх сторінках у Facebook. Перший закликав Національну раду з питань телерадіомовлення звернути увагу на ситуацію, що склалася.


Смолій заявив, що вже тиждень тривають масові порушення «Закону про мову» на низці телеканалів.

«Тиждень ми плюємо в обличчя і говоримо, що це божа роса. Згідно із законом всі серіали та фільми повинні бути 100% українською мовою. Але ні. Два телеканали, «Україна» та «Інтер», вирішили відверто порушити закон і продовжують показувати нам серіали по Москві», – написав політолог.



Пост політолога

Нардеп Княжицький також зазначив, що порушення закону про мову є «хамським викликом кожному українцю».

«Вчора серіал «Свати» вийшов українською мовою. Але сьогодні знову російською. Хто міг їх покарати? Овва! Національна рада! Закон порушується! Ті, хто транслює, і ті, хто цього не помічає. Якщо серйозно, то у нормальній державі так бути не може. Це не просто неповага до закону. Це хамський виклик кожному українцю», – підкреслив депутат.

 
Пост нардепа

До речі, в Україні діє мовний закон, згідно з яким із 16 липня 2021 року на телебаченні всі фільми і серіали, вироблені в Україні, повинні транслюватися українською мовою. А використання субтитрів на репліки, сказані іншою мовою, не має перевищувати 10% у всьому фільмі.

Кадр із серіалу "Свати"
Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий