Порошенко підкуповує виборців збільшеною у десятки разів допомогою – ЗМІ (відео)

Порошенко підкуповує виборців збільшеною у десятки разів допомогою – ЗМІ (відео)

У місцевих бюджетах на 2019 рік у декількох регіонах України різко збільшилися суми на адресну допомогу населенню, яка використовується як підкуп виборців.




Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.


«На початку лютого 2019 року Дніпровська міська рада виділила додаткові 140 млн гривень на надання адресної матеріальної допомоги жителям міста, які перебувають у складних життєвих обставинах. У місцевому бюджеті ці кошти були зняті з ремонту школи, лікарні та стадіону», – йдеться у матеріалі.

 



У порівнянні з минулими роками, сума на матеріальну допомогу зросла майже вдесятеро.

При цьому порядок її видачі максимально спростили – для отримання допомоги стало достатньо лише написати заяву і подати копії паспорту і ідентифікаційного коду. Після того, як за грошима почали збиратись величезні черги охочих, місцева рада все ж повернула старий порядок і почала просили підтверджувальні документи.

«Але, за даними активістів, бюджетникам все ще продовжують давати її за спрощеною процедурою. Для цього їх просять заповнювати заяви «заднім числом», – кажуть розслідувачі.

Аналогічні черги на початку року були зафіксовані і на Одещині, де також роздавали по 1000 гривень за спрощеною процедурою.

 

Одеська обласна рада накинула на матеріальну допомогу населенню додаткові 90 млн гривень. У порівнянні з минулими роками, сума знову збільшилася вдесятеро. Роздавати ці кошти планують пенсіонерам із пенсією до 2,5 тисяч гривень.

Крім того, бюджет на допомогу збільшили у 2,5 рази у Херсоні, вп’ятеро – у Києві. Близько 9 мільйонів заклали цього року у містечку Василькові на Київщині.

 

«Для порівняння, 9 млн у маленькому містечку – це на 30% більше, ніж закладено в обласному центрі Полтаві. Цих коштів достатньо, щоб роздати по 1000 гривень кожному четвертому васильківцю», – наголошують журналісти.

 

У Василькові поліція розслідує справу за фактом підкупу виборців через допомогу.

Журналісти поспілкувались із мешканцями міста, які отримували кошти. Деякі з них розповіли, що про таку можливість дізналися під час передвиборчих соцопитувань.

Крім того, у списках на допомогу присутні матеріально доволі забезпечені люди.

«На початку березня, коли гроші почали приходити, ми знову поспілкувалися з людьми по телефону від імені представників міськвиконкому. На питання, за кого вони будуть голосувати на виборах, більшість відповідали фразою «Як і домовлялися», що може свідчити про підкуп. А один мешканець Василькова озвучив також ім’я конкретного кандидата – за Петра Порошенка», – йдеться у розслідуванні.

 

З коментарем стосовно підкупу виборців за бюджетні кошти журналісти зверталися до Адміністрації президента, там свою причетність заперечили.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий