ПриватБанк підготував нові правила: чому українцям доведеться платити кредити навіть під час війни

ПриватБанк підготував нові правила: чому українцям доведеться платити кредити навіть під час війни

В Україні великі банки, зокрема Приват, з 1 червня скасують кредитні канікули. Нові умови ще розроблюються, проте вже точно відомо: платити доведеться як мінімум тим, хто не втратив свою роботу і не перебуває в зоні інтенсивних військових дій.




OBOZREVATEL продовжує описувати нові правила, які чекають на українців вже за кілька тижнів.


У мене і так знімалися гроші на кредитці, то що змінилося?

Кредитні канікули – можливість не платити за кредитом. Тобто якщо українець не хоче, то в цей період може не виконувати свої зобов’язання. Але це не означає, що відсотки по кредиту за цей час не накопичуватимуться. Якщо на вашій кредитній картці був мінус, проте ліміт все ще не вичерпаний, то з картки могли списати додаткові гроші як оплату щомісячного платежу.



А ось із червня, коли кредитні канікули закінчаться, такий платіж стане обов’язковим для всіх клієнтів. А якщо на кредитці буде вичерпано весь ліміт, то банк може нарахувати штрафи та пеню. Банки досі не ухвалили рішення про те, яку кредитну ставку використовувати на цей період: «військову скорочену» або ж повернутися на довоєнний рівень (це близько 3,2%-3,5% на місяць залежно від банку).

Фінансові установи конкурують між собою та намагаються запропонувати умови не гірші, ніж у них. Наприклад, один із засновників Монобанку Олег Гороховський в інтерв’ю Forbes розповів, що у них не було 0% ставки за кредиткою, а ось у «Привата» був цілий місяць. Тоді клієнти зрозуміли, що це можливо, і атакували його соцмережі зі скаргами та навіть образами.

Відмова від відсотків за кредиткою коштувала б «Моно» приблизно 2 млрд грн. Враховуючи, що у «Привату» клієнтів у рази більше, ймовірно, і сума для них буде більшою. Але й «Приват» довго не тримався. У березні скасував відсотки, а з квітня скоротив їх удвічі, до 1,6%. Що буде у червні – поки що невідомо.

У ПриватБанку OBOZREVATEL розповіли, що однозначно запропонують якийсь варіант для тих, хто не зможе платити. Але деталі поки що озвучити не можуть.

Українці не платять за кредитами?

В Україні, за останніми даними (Нацбанк публікує статистику із запізненням), рівень «поганих» кредитів становить 305 млрд грн. Це дані на 1 березня, ймовірно, зараз ситуація може бути гіршою. Більш важлива цифра: лише 43 млрд грн з них – це борги фізичних осіб.

Тобто проблеми у банків не з простими клієнтами, а з великими компаніями, які беруть гроші і не повертають. Що цікаво, левова частка таких «поганих» кредитів тягнеться роками, інколи ж через такі «кредити» з банку просто виводять гроші.

Олег Серга, прессекретар ПриватБанку, розповідає: українці за своїми кредитками у тих регіонах, де немає військових дій, за власним бажанням продовжувати повертати борги. Рівень сплати становить до 65%. Тобто всім клієнтам сказали: зараз за кредитом можна не платити, але майже 7 із 10 все одно вирішили заплатити. Це дуже добрий показник.

Президент Асоціації українських банків Андрій Дубас розповідає OBOZREVATEL: є й випадки, коли клієнти відверто зловживають. Навіть ті українці, які можуть сплачувати кредитку, не платять, бо вдають, що не можуть. Варто розуміти, що банки продовжують виплачувати всі депозити із відсотками. А ці відсотки у тому числі формуються за рахунок відсотків за споживчими кредитами.

Українці незадоволені, але доведеться змиритися

«Війна закінчиться 1 червня? Чи в людей різко після війни з’являться гроші? Що за дедлайн 1 червня?» – найпопулярніший коментар на сторінці Привату у Facebook у відповідь на новину про закінчення кредитних канікул. Справедливий гнів можна зрозуміти, проте й у банку немає іншого вибору.

Варто враховувати, що в Україні лише один банк запровадив 0% (це Приват) у перший місяць війни. Інші фінансові установи не мають змоги роздавати гроші фактично «безкоштовно». У кращому разі можна розраховувати, що у червні банки збережуть нижчі відсоткові ставки. Але й тут багато залежатиме від того, хто перший ухвалить рішення та озвучить його.

Дубас радить: якщо є можливість платити навіть під час війни, продовжуйте це робити. Якщо ж ви стали переселенцем, втратили своє майно, залишилися без роботи, краще не чекати прострочення за кредитами та в індивідуальному порядку звернутися до банку та попросити реструктуризувати борги. А в окремому випадку банк може для окремих клієнтів продовжити канікули.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий