Проект «Стіна»: Що вже збудовано

Проект «Стіна»: Що вже збудовано
Проект інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону реалізовується, не зважаючи на політичні спекуляції навколо цієї теми

Про це запевнили у Держприкордонслужбі України, передає ПЛ.




Це – перший масштабний проект інженерного облаштування українсько-російського кордону за період новітньої історії України. Впродовж попередніх років ця ділянка кордону залишалася практично повністю необлаштованою та незахищеною. Необхідність інженерного та технічного укріплення кордонів продиктована, в першу чергу, російською агресією проти України.


Сьогодні інженерним облаштуванням кордону з РФ займаються практично усі країни – її сусіди, які сповідують демократичні цінності. Особливо активно цю роботу проводять країни Прибалтики. Цікаво, що проекти інженерного облаштування кордону, які вони реалізовують, дуже схожі на український варіант.

Так, наприклад, Естонія та Латвія зараз облаштовують 92 та 90 км сухопутного кордону із Росією. Проекти дуже схожі на український – це кілька смуг інженерних та технічних засобів, розраховані вони з 2016 по 2019 роки із кошторисом 70 млн. Євро (понад 2 млрд. грн.) та з 2016 по 2020 роки із кошторисом 34 млн. Євро (понад 1 млрд. грн.). Український проект розрахований на період до 2020 рок, а затверджений кошторис складає понад 4 млрд. гривень. Відповідно до наведених сум орієнтовна вартість облаштування одного кілометра кордону випливає наступна: Естонія – майже 22 млн.грн., Латвія – понад 10 млн.грн., Україна – близько 2 млн.грн.



Сьогодні роботи щодо облаштування кордону з РФ продовжуються. Так, для їх реалізації Державним бюджетом на 2017 рік заплановано 200 млн. грн.

Зазначимо, що наразі в рамках плану заходів з інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону уже облаштовано та утримується понад 270 км протитранспортних ровів, більше 47 км контрольно-слідових смуг, 83,2 км загороджувального паркану, понад 153 км рокадних доріг та придбано 4 бойових рухомих модулів «Тритон».

Також, завершено комплекс інженерних робіт з встановлення системи контролю та відеоспостереження на ділянках прикордонних підрозділів у Харківській області.

null

null

null

null

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий