Рада провалила скасування «правок Лозового»

Рада провалила скасування «правок Лозового»

Верховна рада відхила законопроект зі змінами до кримінального судочинства, що скасовують дію «правок Лозового».




Відповідний законопроект №7547 не набрав необхідних 226 голосів.


Спікер ВР Андрій Парубій ставив на голосування прийняття закону за основу.

Проте він набрав 214 голосів. При цьому 15 нардепів з фракції «Радикальної партії» проголосувала проти.



 

Двічі нардепи намагалися повернутися до голосування, але необхідних 226 голосів не було.

Представляючи законопроект, нардеп Тетяна Острікова заявила: «Закон 7547 виправляє недоліки ухвалених змін до КПК. Ці зміни були ухвалені фракціями коаліції. Вони вже сьогодні можуть вступити в силу і призвести до колапсу судової і правоохоронної системи«, — сказала вона.

За її словами, якщо не прийняти ці зміни, то відбудеться «затягування розумних строків досудового розслідування і надмірного перевантаження слідчих і судів«.

«Цей законопроект (7547 – ред.) виправляє недоліки щодо трьох основних позицій. А саме: як ви знаєте, відсьогодні слідчі повинні звертатися з клопотаннями про надання дозволу на обшук, арешт майна і про призначення експертизи до суду не за місцем знаходження свого органу досудового розслідування, а до суду в обласний центр», — сказала вона.

«Так само відсьогодні всі експертизи в усіх кримінальних провадженнях будуть призначатися не постановою слідчого, не за зверненням захисника, а слідчий повинен буде звертатися до слідчого суді«, — додала Острікова.

«Наступною зміною, яку ми пропонуємо, вилучити з тексту КПК положення, які роблять можливим оскарження повідомлення про підозру. Адже, перенесення цієї стадії на таку ранню стадію фактично означає розгляд справи по суті і суперечить засадам кримінального судочинства», — розповіла нардеп.

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні парламентського комітету з питань правової політики та правосуддя заявив, що виправлений Кримінально-процесуальний кодекс, який набирає чинності 15 березня, створює кризову ситуацію в правоохоронній системі України.

За його словами, поправки до КПК, внесені Верховною Радою, створюють три істотні проблеми для правоохоронних органів:

— вводять можливість оскарження підозри;

— роблять необхідним отримувати судові дозволи на проведення всіх експертиз;

— різко обмежують терміни проваджень.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий