Росіяни пропонували «обміняти» борг Януковича на світло в Криму

Росіяни пропонували «обміняти» борг Януковича на світло в Криму

Російські представники пропонували українській владі «пробачити» борг Віктора Януковича, якщо Україна поновить подачу електроенергії в анексований Крим.




Про це розповів народний депутат і уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв’ю «Апострофу«.


Він вважає, що «зрадницькі» харківські угоди, серед іншого, призвели до захоплення півострова: «Росія зрозуміла, що після Революції гідності ми можемо денонсувати Чорноморський договір, і взагалі Чорноморського флоту тут більше не буде. Це теж, вочевидь, один із аргументів».

«Росія весь час говорила, що в них немає жодних територіальних претензій до України, що вони будуть суворо дотримуватися того великого договору, який було підписано 1996 року з Україною. У цьому договорі говорилося, що жодних територіальних претензій у них немає. Але паралельно з цим цілі служби працювали на анексію Криму», – зазначив Джемілєв.



Але анексія стала для Володимира Путіна «дуже дорогою іграшкою», переконаний він.

«Я знаю, коли перекрили електропостачання, сюди приїжджали комісари. Це ніколи в пресу не проходило, мені (голова МВС Арсен) Аваков дзвонив і говорив: «Знаєте, вони поїхали до (тодішнього прем’єра Арсенія) Яценюка. Російські представники пропонують пробачити 1 мільярд доларів боргу Януковича, якщо ми знову підключимо електрику. Як ви на це дивитеся?» – згадав Джемілєв

«Я кажу: «Ми не торгуємо своєю батьківщиною. Нехай пропонує, ми не будемо підключати». Ну й, слава Богу, на цьому все скінчилося», – продовжив він.

«Зараз говорять, що вони побігли ще до (президента Петра) Порошенка. Порошенко на цю тему зі мною не говорив. Але судячи з того, що вони з порожніми руками їхали, зрозуміло, якою була відповідь Порошенка. Тож блокада сильно вдарила по них, вона зробила значно дорожчим утримання Криму», – додав один із лідерів кримських татар.

При цьому він зазначив: «Блокади ефективні, але однаково багато чого везуть в обхід».

«Нам говорять, що там у магазинах повно української продукції. В основному через Керченський міст об’їжджають. Так, щоправда, дорожче виходить, але все одно. «Рошену» ось, наприклад, там, кажуть, повно», – розповів Джемілєв.

«Ми цікавилися, як «Рошен» туди потрапляє. І звинуватити «Рошен» теж не можна, бо вони продають усім: і узбекам, і киргизам, навіть в ІДІЛ, виявляється, є «Рошен». Вони один в одного купують», – зазначив він.

«А що ж до блекаутів, нас дуже часто критикують, що, мовляв, ось такими діями ми людей не повернемо. Але я вам так скажу: краще сидіти зі світлом у в’язниці, ніж на волі без світла. Це я з особистого досвіду знаю», – додав Джемілєв.

Він зазначив, що у Краснодарському краї РФ будують потужну електростанцію, енергію з якої спрямують на Крим: «У будь-якому разі, це буде значно дорожче за електрику, яку вони отримували з України. Доставка ж однаково морем буде».

«Узагалі зараз Крим вважається найбільш дотаційним регіоном Росії, навіть більше, ніж Чечня… За офіційною статистикою Росії, за минулий рік Крим обійшовся в 192 мільярди рублів, це близько 3 мільярдів доларів, приблизно половина тих коштів, які російський бюджет виділяє на медичне обслуговування всієї своєї «імперії», – сказав Джемілєв.

Він визнав, що Крим і для України був дотаційним, але «вода, електрика, продукти харчування якось окупалися, бо там була якась ділова активність, туризм, а зараз же туризму практично немає».

Олена Рощенко, УП

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий