Шмигаль пояснив, чому в Україні не поспішають піднімати мінімальну зарплату

Шмигаль пояснив, чому в Україні не поспішають піднімати мінімальну зарплату

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні не поспішають піднімати мінімальну зарплату, оскільки це несе небезпеку і ризики для економіки. За його словами, зростання мінімалки може розкрутити гіперінфляцію.




«Якщо неконтрольовано підвищувати мінімальну заробітну плату – це доволі великий ресурс, який матиме великий вплив на монетарну політику. Це може розкрутити інфляцію до стану гіперінфляції. Тому тут необхідно тримати баланс», – відповів глава уряду на запитання OBOZREVATEL. Відповідну заяву Шмигаль озвучив на пресконференції у вівторок, 14 вересня.


«Це пряме вливання грошей в економіку. Бо мінімальна заробітна плата – це бюджетники… Це також навантаження на бізнес, який платить прозоро виплати. Тут важливо вибрати дуже вдалий момент для такого збільшення, щоб воно дало результат», – зазначив Шмигаль.

За його словами, наразі уряд бачить результат – збільшуються доходи дербюджету, зростають надходження ЄСВ, підприємства виходять працювати в прозору площину.



Водночас прем’єр-міністр зазначив, що мінімальну заробітну плату в Україні продовжують поступово підвищувати.

«Минулого року ми збільшили мінімальну заробітну плату двічі – це одне з найбільших підвищень мінімальної зарплати. Зараз буде ще плюс 500 грн, і наступного року також буде зростання», – додав Шмигаль.

Також голова уряду наголосив, що крім мінімалки важливо визначитися з прожитковим мінімумом.

«Ми ведемо роботу, це буде велика реформа, яка має формувати прожитковий мінімум і мінімальну заробітну плату в Україні. Прожитковий мінімум повинен забезпечити людині змогу виживати. Це має бути не сума близько 1900 грн, а це дійсно має бути прожитковий мінімум… Зараз ми з профільними комітетами Верховної Ради шукаємо правильний варіант для реформування прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати до належного рівня», – резюмував Шмигаль.

Нагадаємо, у 2021-му на українців чекає підвищення мінімалки на 500 грн, до 6,5 тис. Але наступного року Кабмін збирається підвищити мінімальну зарплату всього на 200 грн, а 2023-го – ще на 476 грн. Водночас ціни, ймовірно, ростимуть швидше й серйозніше, ніж зарплати. Від цього передусім постраждає найбідніше працездатне населення.

Головне, що варто знати про підвищення мінімалки: держава, як і бізнес, від такого кроку тільки виграє. Наприклад, у 2017-му мінімалку підвищили вдвічі, з 1600 до 3200. І тоді доходи місцевих бюджетів зросли на 38%, податкові надходження в загальну скарбницю країни – на 23%, Пенсійний фонд тоді додатково отримав близько 51 млрд грн, місцеві бюджети зросли приблизно на 11 млрд грн, а дохід від ПДФО до держбюджету збільшився на 16 млрд.

Як ростимуть зарплати:

  • з 1 січня 2022 – 6500;
  • з 1 жовтня 2022 – 6700 грн;
  • з 1 січня 2023 – 7176 грн;
  • з 1 січня 2024 – 7665 грн.
Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий