Скандальні затримання поліцією людей в Києві: що це було

Скандальні затримання поліцією людей в Києві: що це було

Громадськість в останні дні жваво обговорює затримання поліцією людей в Києві, які супроводжувалися дивними діями правоохоронців.




Дії поліції в однієї частини громадян викликають схвалення, в іншої – різке засудження.


Йдеться про затримання 18 листопада жінки на житловому масиві Березняки і затримання 26 листопада комбата батальйону “Донбас” – Гала.

Затримання проводилися досить незвично – на автомобілях з цивільними номерами, без проблискових маяків, із застосуванням сили. При цьому самі поліцейські були одягнені в цивільне.



Наприклад, відео затримання жінки на Березняках потрапило в відеокамери спостереження, встановлені на найближчому супермаркеті. Його опублікував блогер Сергій Наумович.

На відео видно, як жінку з собакою хапають люди, які вискакують з цивільного Hyuindai Accent. Люди думають, що відбувається викрадення і оточують авто. Поліцейським доводиться пояснюватися. При цьому собаку затриманої кидають тут же.

Журналісти “Народної Правди” вирушили на Березняки, щоб поспілкуватися з жінкою або її рідними. За словами місцевих жителів, вона проживає в цьому будинку.

Ми йдемо на місце затримання, щоб дізнатися подробиці.

Саме викрадення сталося, до речі, на досить жвавому пішохідному переході.

Один зі свідків того, що відбувається, не бажаючи показувати своє обличчя, розповідає про те, що сталося. За його словами, чоловік затриманої нібито може бути якось пов’язаний з виробництвом чи збутом наркотичних речовин.

Чесно – схоже на якісь розборки … Наскільки я знаю, жінку незабаром відпустили. При цьому її собаку прив’язали до огорожі біля будинку і чекали, хто вийде на гавкіт. Така ось “спецоперація”, – говорить один із свідків.

При цьому, за його словами, затримувати жінку в такій формі не було сенсу – ні вона, ні її чоловік ніяк не могли загрожувати правоохоронцям.

Ми написали запит в поліцію міста Києва до Андрія Крищенка з проханням розповісти про цю операцію, але поки що не отримали відповіді.

Схоже затримання відбулося 26 листопада, коли на оболоні був затриманий другий комбат “Донбасу” – Анатолій Віногродський ( “Гал”). За словами його дружини, його «силоміць заштовхали невідомі в масках в сірий “Міцубіші Паджеро”.

У соцмережах піднялося активне обговорення події.

При цьому Антон Геращенко, народний депутат від НФ і радник міністра МВС, зазначив, що такі затримання допускаються КПК.

Це було зроблено в інтересах безпеки громадян. За Віногродського була санкція суду. Порушення закону тут немає, людина, що ховається від правосуддя, може бути затримана поліцією без застосування нею знаків розрізнення”, – зазначає Геращенко.

При цьому і правозахисники кажуть, що в даному випадку треба детальніше вивчати звинувачення і міру небезпеки даних осіб для поліції. Але в цілому таке право МВС має.

Затримання Віногродського відбулося в рамках КПК, по ньому було рішення суду. За жінку на Березняках не скажу, проте при цьому треба відзначити, що поліція має право в таких випадках застосовувати машини прикриття, зі зміненими номерними знаками і т.д. Це в межах закону”, – повідомив нам правозахисник Дмитро Карп.

Затримання Віногродського пізніше підтвердив речник МВС Артем Шевченко. За його словами, той звинувачується в нанесенні збитку при земельному конфлікті.

Так чи інакше, очевидно, що в сучасному світі навіть спецоперації поліції швидко стають надбанням громадськості. І якби органи МВС були більш відкриті до громадян і своєчасно реагували на живі обговорення в соціальних мережах, можливо, негативно налаштованим громадянам і ботам не вдавалося б піднімати хвилі паніки в медіа.

Костянтин Рублевський

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий