«Скількох жертв можна було уникнути»: як на інтерв’ю Зеленського про підготовку до війни відреагували українці

«Скількох жертв можна було уникнути»: як на інтерв’ю Зеленського про підготовку до війни відреагували українці

У Мережі викликала хвилю обговорень та обурення інформація у статті Washington Post про підготовку України до війни, в якій, зокрема, президент Володимир Зеленський пояснив, чому населення не попередили про плановане вторгнення Росії.




Зауважимо, Зеленський сказав, що якби влада завчасно попередила українців про повномасштабне вторгнення РФ, то ворог захопив би Україну за три дні, адже це посіяло б хаос у суспільстві.


ТСН.ua зібрав реакцію політиків, журналістів та інших членів суспільства на такі слова президента та статтю WP.

Що кажуть політики

Так, у народної депутатки Іванни Клипмуш-Цинцадзе виникла ціла низка запитань після інтерв’ю президента та викладеної у статті інформації. Зокрема, політикиня розкритикувала заяву Зеленського про можливі фінансові втрати держави у разі попередження суспільства про вторгнення.



«Отже, 7 млрд доларів. Саме в стільки вище керівництво країни оцінило життя тисяч українців. Кажуть, боялися, що економіка щомісяця втрачатиме цю суму, якби влада попередила людей про російський напад. Ми вже не дізнаємося, як би було насправді, але знаємо наслідки заколихування, і вони страшніші за будь-які гроші», – написала Клипмуш-Цинцадзе у Мережі.

Вона зауважила, що після закінчення війни мають з’явитися відповіді на низку запитань та опублікувала їхній перелік. Серед цих запитань, зокрема, є такі: «Чому не створювалися резерви? Чому не рили бодай траншеї на північному та східному кордоні; не створювали банки крові; запаси медицини, палива, води тощо? Чому у відповідь на стягування російських військ до кордону ми, як зробила би будь-яка інша країна, не почали свої навчання та не перекинули на кордон свої підрозділи, а чекали ранку 24-го лютого? Чому південь ворог проходив маршем і хто дав той зловісний наказ на розмінування?»

«Дійсно відкритих питань багато. Ті, що перелічили Іванна Климпуш-Цинцадзе, – лише початок цього списку… Отже, влада знала і нічого не робила. Чому?!» – написала народна депутатка Ірина Фриз.

Що кажуть журналісти

Головна редакторка онлайнвидання «Українська правда» Севгіль Мусаєва заявила, що її особисто дуже ображають усі ці заяви представників влади про підготовку чи непідготовку до війни. Адже стає очевидним, пояснила журналістка, що її «розумові здібності (як і розумові здібності мільйонів українців) ставлять під сумнів цими численними версіями, які спростовують одна одну».

«Не готувалася, бо не вірили, не очікували. Не готувалися, бо тоді би це знищило країну фінансово. Не готувалися, бо не було сформовано ударних угрупувань. Не готувалися, бо (ще один варіант)», – перелічила всі версії Мусаєва.

«І за цими словесними конструкціями, що змінюються швидше за декорації у театрі, замість 7 млрд врятованих доларів, виринають конкретні втрати, швидка окупація півдня, непідготовлене, залякане мирне населення, яке рятувалося як могло, коли російські війська прийшли до їхніх міст та селищ. І рано чи пізно на ці питання доведеться відповісти чесно. А не плутатися у версіях», – зауважила головна редакторка «УП».

На її думку, після цього влада не зробила жодних висновків, адже вона зараз не готує населення до ймовірно складної зими.

Журналістка Катерина Венжик висловила свою думку щодо заяв про «знаючи про напад завчасно, треба було б завчасно ж забезпечити евакуацію людей з прикордонних областей».

«Два суто практичних питання: куди її забезпечити (ми ж розуміємо – війни ще нема, вона є тільки десь в перспективі, тож ніякі закордони ще нікого не приймають); як її забезпечити, зважаючи на те, що навіть зараз, у гострій фазі, коли все літає і вибухає, людей дуже тяжко вмовити евакуюватися навіть з тих регіонів, де літає і вибухає чи не найбільше. Ну а ви уявляєте, як переконати людину з ще мирного Маріуполя поїхати поспати десь на підлозі спортзалу у Вінницьку область, бо буде війна (але хз коли)», – йдеться у дописі журналістки.

Український журналіст Сергій Моругін теж прочитав публікацію WP і написав у Мережі, що викладена інформація більше схожа на виправдання провалу західних спецслужб.

«Пишуть, американці попереджали, що Путін нападе. Пишуть, що були подробиці: з усіх боків. Цінні подробиці. Більше схоже на виправдання провалу західних спецслужб, які начебто попереджали, але користі з того попередження не було жодного», – йдеться у дописі.

Журналіст пояснив, що в реальності головний напад Росії на України був не з усіх боків, а з аеропорту Гостомель. Саме з Гостомеля російський спецназ мав рушити на Київ, захопити чи знищити Зеленського і засунути туди Януковича. Моругін зауважив, що не чув, аби західні спецслужби про це попереджали.

«Були списки зрадників передані американською розвідкою? Досі таких списків нема. Американці щось почали підозрювати, коли кореспондент CNN Метью Ченс зробив репортаж з гостомельського аеропорту, де росіяни прогулювалися, як в себе вдома. Отже, бачимо не тріумф західних спецслужб, а провал», – написав журналіст.

Як реагують українці в Мережі

 

 

 

Попередили — не повірили б 

Водночас радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що якби влада попередила українців про вторгнення, вони б у це не повірили. Частина все ж повірила б, але тоді б виникла паніка національного масштабу. Радник голови ОП, пояснив, до чого вона призвела б.

«Почалася б паніка національного масштабу, керувати якою ніхто на сучасному світі не вміє. Масове вилучення грошей, масове залишення країни, розрив виробничих ланцюжків, бюджетна криза і вже в березні не було б на що купувати снаряди – як точно зауважив учора президент», – написав Арестович.

Він додав, що в сучасній історії немає прикладів, коли держвлада попереджала своїх громадян про початок війни. Адже людство не перебуває на стадії розвитку, коли вміє поратися з наслідками таких попереджень.

«Чи були помилки під час підготовки до війни? Звісно. Людство не знаходиться у фазі, коли воно вміє здійснювати процеси такого масштабу без помилок. Тільки визначення ступеня та роду таких помилок – справа вузької групи професіоналів», – зауважив радник голови ОП.

Він також звернув увагу на те, що не лише пересічні українці не вивезли з країни свої родини, а й президент. При цьому на його сім’ю спеціально полювали.

«Чи можна було б попередити населення про війну, попри відсутність таких прецедентів у світовій історії? Можна, можливо. Але для цього потрібно було мати безпрецедентну довіру між владою та народом. А хто підривав цю довіру і найактивніше якраз у період підготовки до війни? Чи не ті, хто підриває його і зараз, волає:»Не готувалися, с*ки!» – йдеться в заяві Арестовича.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий