Софія, Софійка, Софійочка, з Днем Ангела!. Історія імені, характер та багато цікавого!

Софія, Софійка, Софійочка, з Днем Ангела!. Історія імені, характер та багато цікавого!

Походження та значення імені «Софія»




«Софія» — давньогрецьке ім’я яке означає «мудра», «знання», «чиста». Саме тому ми маємо аж 10 днів ангела Софія. В Україну це ім’я потрапило ще у 4 столітті до нашої ери разом із грецькими колоністами. Великого поширення ім’я набуло із хрещенням Русі.


День ангела «Софії»

28 лютого, 1 квітня, 6 травня, 4 червня, 17 червня, 14 серпня, 30 вересня, 1 жовтня 29 грудня, 31 грудня.



28 лютого Софія Селівестрова, преподобномучениці, послушниця

Новомученіца, 2001

1 квітня Софія Слуцька, княжна

6 травня Софія Хотокуріду, преподобна

Новомученіца,-2012

4 червня Софія, мучениця, лікар

17 червня Софія, преподобна

14 серпня Софія Суздальська, преподобна (в миру — велика княгиня Соломонія)

30 вересня Софія Римська, мучениця

1 жовтня Софія Єгипетська, мучениця

29 грудня Софія Суздальська, преподобна (в миру — велика княгиня Соломонія)

31 грудня Софія чудотвориця

 

 

Характер імені «Софія»

 

Софія з малку ніжна та тендітна дівчинка, любить увагу та всі дівчачі забави. Дуже активна, швидко починає дорослішати. Софія легко заводить друзів, — вона дуже щира та компанійська. Відкрита натура, яка не встрягає в інтриги та баталії. Софія досить легко розбирається із точними науками. В навчанні вона справжній воїн, — поборює навіть найскладніші завдання. Софія любить астрономію, та художню літературу. При виборі майбутньої професії краще дослухатись до побажань самої дівчини, оскільки оцінки та успішність не значать що дівчинці подобались саме ті предмети. В сім’ї Софія намагається розприділити виховання дітей «по чесному» із батьком, вважаючи, що він повинен достатньо часу приділяти дітям, а не тільки дивану та телевізору.

 

Планета— Венера;

Тотемна тварина— олень;

Талісман: липа.

Колір: темно-блакитний.

Камінь: лазурит.

Знак зодіаку: Лев, Водолй .

 

 

Софія Слуцька, княжна

Свята Софія Слуцька була останньою представницею славного князівського роду.Вела свій родовід від Рюриковичів,від князя Ольгерда.Цього роду були новгородські і київські правителі.Праведна княгиня прожила 26 років.

У перший рік життя залишилася сиротою,втративши спочатку матір,а потім батька.Вихованням дитини повинні були займатися опікуни,які хотіли розплатитися з боргами за рахунок коштів багатої спадкоємиці.Княжна жила в їхніх сім’ях, спочатку Вільно,а потім у Бресті.Опікуни прийняли рішення видати її заміж за одного з Радзивіллів.Майнові спори родичів з-за боргів і спадщини княжни велися безперервно,могли привести до справжньої війни.Княжні з дитинства доводилося молитися про збереження миру,припинення війни між родичами.Наречений княжни Януш був католиком.

По досягненні повноліття княжна повинна була вийти заміж,але домогтися її згоди було непросто.Дівчина не лише наполягала на збереженні православної віри після весілля,вона висунула додаткове непорушне вимога:діти від шлюбу з Янушем повинні бути хрещені в православ’ї, інакше союз не буде укладено ніколи.У Радзивіллів не залишилося вибору.Вони домоглися дозволу папи Римського на шлюб з православної,в 1600 році союз був укладений за канонами православ’я. Молода княгиня вимолила можливість зберегти свою віру.

Ця віра з дитинства замінила їй батька й матір,тепер же стала єдиною втіхою княгині у нелегкій життя серед корисливих родичів.Маєтком княгині було місто Слуцьк і прилеглі землі.Православні жителі тих місць страждали під гнітом унії,принизливого церковного угоди з Римом.Уніати знищували православні святині,гнобили віруючих.Єдиним захистом віри в цих краях з ранньої юності була православна княжна.Духовна сила княгині зростала рік від року,допомогла створити в Слуцьку православну громаду,покликану зберегти,захистити православ’я від уніатів.

Януш Радзивілл під впливом дружини вів переговори з королем Польщі про захист прав православних.Він домігся офіційного королівського заборони на примусове навернення православних жителів Слуцька в католицтво.Права віруючих юна княгиня відстоювала краще будь-якого чоловіка. Її місто залишився єдиним оплотом православ’я серед усіх міст,на які поширювалася унія.

Княгиня Слуцька була не тільки іменитої покровителькою православ’я, завдяки якій існували і процвітали місцеві храми і монастирі.Вона була справжньою християнкою в душі,смиренно молилася,своїми руками вишивала дорогоцінні покрови для церков,облачення для священнослужителів,відвідувала служби в самих далеких монастирях як проста прочанка.Завдяки святий Слуцьк став центром православ’я, що протистояв впливу уніатів,містом-хранителем віри.

Життя святий благовірної княгині перервалася в самому розквіті. Вона померла від пологів,єдина дочка її народилася мертвою. Януш Радзивілл продовжував залишатися відкритим покровителем православ’я після смерті дружини,віддаючи данину її пам’яті.  Після здобуття святих мощей благовірної княгині місцем їх останнього заспокоєння і шанування віруючими став кафедральний собор Мінська.

Святу поминають 1 квітня.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий