Стрес, геть! 5 порад, щоби вирватися з тенет тривожності

Стрес, геть! 5 порад, щоби вирватися з тенет тривожності
Наука каже, що жінки удвічі частіше потерпають від тривожності, ніж чоловіки. Як їй зарадити, і чому соцмережі лише поглиблюють відчуття стресу, теж знають експерти.

Недивно, що у вічно заклопотаному житті, де ми змушені жонглювати робочими та родинними обов’язками, рівень стресу сучасної людини вищий, ніж будь-коли раніше. Тривожні розлади виснажують її, наповнюючи страхом та переживаннями, завдаючи шкоди стосункам та кар’єрі.




Перевіреними «антистресовими» рецептами з The Daily Mail поділився гіпнотерапевт та спеціаліст із керування тривогою Ден Ріген.


Поменше соцмедіа

Тривожність завжди відшукує, на чому сфокусуватися, а далі починає розкручувати у вашій голові найгірші сценарії. У соцмедіа ми натрапляємо на погані та страшні новини, які мимохіть починаємо «приміряти» на себе самих.



А з іншого боку, переглядаючи в соцмережі пости людей про те, як у них усе пречудово, ми можемо відчувати себе ще гірше, ніж насправді.

 Фото allg/Depositphotos

Побільше руху

Фізично тривога приводить наше тіло у стан «бойової готовності» – битися або чимдуж тікати від небезпеки. Наше дихання частішає, серцебиття прискорюється, і стає спекотніше, ніж якби ми були на тренуванні. Тож правильною відповіддю на всі ці сигнали буде саме рух. 10-хвилинна прогулянка щодня значно покращить самовідчуття.

До слова, прогулюючись, не треба з сумом дивитися собі під ноги. Краще розправити плечі та підняти голову.

Дихальні вправи

«Увімкнути» розслаблення можна, почавши дихати повільніше. Не глибше. Натомість затримайте повітря на 5 секунд, а тоді видихніть повільно, рахуючи до 11. На вдиху рахуйте до 7. І так повторюйте протягом хвилини. Щоби думки стали чіткіші, під час кожного видиху рахуйте від 300 у зворотному напрямку, віднімаючи щоразу по 3.

 Фото anyaberkut/Depositphotos

Позитивні сценарії

Тривожність змушує нас думати про все, що може піти не так та обернутися катастрофою, і ці погані сценарії видаються нам дедалі реальнішими. Потрібно придумати хороші. Як іще можуть розвиватися події? Що з цього всього може вийти хорошого?

Визнавши, що найгірший варіант розвитку подій – зовсім не єдиний, ви послабите хватку тривоги.

Ментальний простір

Мозок, охоплений стресом, не в змозі чітко мислити. Ніби комп’ютер, у якого заповнена оперативна пам’ять, та на якому працюють кілька програм одразу, мозок старається зосередитися та міркувати логічно, проте йому дуже складно.

 Фото avemario/Depositphotos

Ріген радить своїм пацієнтам протягом дня виділяти 20 хвилин на звільнення мозку від стресу – за допомогою медитації, розслаблюючої музики тощо.

Коли ви охоплені тривогою, кожен день здається нескінченною битвою. Використовуючи ці п’ять кроків, ви станете вільні від неї, підсумовує Ріген.

Источник: «Українська правда»

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий