Таємна нарада Порошенка в Карпатах: з’явилися подробиці

Таємна нарада Порошенка в Карпатах: з’явилися подробиці

Поки країна догулювала Старий Новий рік, президент Петро Порошенко провів у Карпатах таємну нараду, учасниками якої стало найближче оточення глави держави.




Про це «Народна Правда» пише з посиланням на LB.ua.


Як пише журналіст Соня Кошкіна, на запрошення глави держави “зустрітися вузьким колом, поговорити” відгукнулися: прем’єр Володимир Гройсман, глава АП Ігор Райнін, спікер Верховної Ради Андрій Парубій, генпрокурор Юрій Луценко, секретар РНБО Олександр Турчинов та перший заступник лідера фракції БПП Ігор Кононенко.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запрошення відхилив — його в Гуті не було. Так само, як екс-прем’єра, лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка, а також екс-глави АП Бориса Ложкіна.



За словами джерел, зустріч резиденції “Синьогора” більше нагадувала дружні посиденьки, аніж важливу нараду топ-керівників країни. Нарада, з якої відповідно до початкового плану повинні були вийти з двома рішеннями:

— про призначення Турчинова главою виборчого штабу Порошенка;

— про чітку стратегію майбутньої кампанії.

Секретар РНБО, зі свого боку, висунув гаранту три умови:

— вирішити питання з Roshen. Якщо вже обіцяв його продати (ще 2014-го), але потім виникла історія зі “сліпим трастом”, зараз питання вирішити все ж необхідно. Наприклад, передати корпорацію старшому синові, Олексію;

— залишити в спокої Укроборонпром;

— налагодити роботу системи влади від Києва і “до самих, до окраїн” — як єдиного цілого. На чолі якого не стояв би корупційний інтерес.

Поки глава держави взяв паузу, пише журналіст.

В кулуарах АП обговорюється стратегія формування трьох паралельних, які не перетинаються по функціоналу і сферах відповідальності — штабів.

Перший — так званий “публічний”, розрахований на “зовнішнього” і “внутрішнього” споживача. Очолити його має хтось неодіозний, нейтрально-позитивний, обов’язково — майстерний оратор. Наприклад, голова фракції БПП Артур Герасимов.

Завдання другого — концентрація зусиль адмінресурсу: зв’язки з головами ОДА, місцевими елітами. Два найбільш очевидні претенденти на роль керівника — глава АП Ігор Райнін і нардеп Сергій Березенко.

Третій, який повинен зайнятися створенням і підтримкою політичних проектів і “розмиванням” активів конкурентів. Тут очевидним фаворитом виступає заступник глави АП Віталій Ковальчук.

“На сьогодні в провладному таборі є мінімум четверо потенційних кандидатів в президенти: сам Порошенко, Яценюк, Луценко і Гройсман”, — каже один із близьких соратників гаранта.

Крім усього, на політичному порядку денному залишаються дві опції.

Перша — конституційна реформа. Реформу, яка передбачає суттєве скорочення повноважень президента на користь парламенту, пропонували, ще навесні Яценюк і Аваков.

“У такому варіанті, гарант, звісно, не погодиться. Хоча реформа могла б стати чудовим входом із ситуації для всіх. Для нього — аргументом для другого строку. ​​Мовляв, я — єдиний, дійсно демократично орієнтований президент, готовий урізати власні повноваження. Знову-таки: якщо другий строк не вийде — чудовий варіант “відходу”, — каже один зі співрозмовників в АП.

Опція номер два: нова партія влади (на базі чи НФ і БПП або принципово нова — на чому наполягали і наполягають Луценко і Ложкін).

В АП не приховують: оптимізму щодо другого строку Порошенка на Банковій залишається все менше. Навіть серед його найближчих соратників. Знову-таки: вони ще не говорять про це вголос, але вже обговорюють між собою, більш того — активно розглядають “альтернативні” ставки, пише журналіст.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий