У Міністерстві аграрної політики розповіли, коли здешевшають яйця

У Міністерстві аграрної політики розповіли, коли здешевшають яйця

Ціна на яйця в Україні від літа росте дуже стрімко, вартість десятка яєць доходить до 65 грн. Чи буде надалі зростати вартість яєць, чи ні, читайте в матеріалі.




На початку повномасштабного вторгнення Росії  вартість яєць в Україні становила близько 33 — 35 грн. Літом ціна на яйця значно знизилась, у серпні почала зростати —  середня ціна на яйця становила 26 -28 грн за десяток, у вересні вже — 40 грн.


На вартість яєць впливають такі фактори:

  • Насамперед сезонні, влітку кури несуться краще і, зазвичай кількість продукції збільшується, восени та взимку — навпаки.
  • Через війну в Україні та бойові дії,  тимчасову окупацію деяких територій припинили свою діяльність  або скоротили виробництво багато підприємств. За підрахунками науковців Інституту аграрної економіки це скорочення сягає 30%. Крім того, в умовах війни зростає собівартість продукту — здорожчали такі складові виробництва яєць, як корми, електрика, паливно-мастильні матеріали тощо.

У Міністерстві аграрної політики спрогнозували, коли яйця подешевшають.



Коли впадуть ціни на яйця

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького вже наприкінці жовтня – на початку листопада ціна на яйця почне зменшуватися, а наприкінці жовтня вартість яєць вийде на довоєнний рівень.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий