У серпні в небі можна побачити відразу два Місяця

У серпні в небі можна побачити відразу два Місяця

Вчені спростовують популярний серед користувачів соцмереж мiф про те, що в кінці літа Марс настільки наближається до Землі, що в нічному небі його можна прийняти за другий Місяць




Міф:


Марс може наблизитися до Землі настільки, щоб з поверхні нашої планети здаватися таким же великим, як Місяць.

Дійсність:



З року в рік наприкінці літа, переглядаючи стрічку новин в соціальних мережах, можна наткнутися на повідомлення, що закликає подивитися на нічне небо. Його текст свідчить, що в ніч 27 серпня Марс підійде так близько до Землі, що його можна побачити неозброєним оком як «другий Місяць». Однак цього, або будь-якого іншого дня можна нескінченно вдивлятися в нічний небосхил, але так і не побачити нічого подібного.

Міф про «два Місяці» народився в 2003-му році у вигляді e-mail-розсилки. У тексті листа повідомлялося, що 27 серпня Марс підійде до Землі на рекордно близьку відстань в 34,65 мільйона миль (55 мільйонів км), і наступного разу подібне явище станеться не раніше 2287 року. Далі у ньому повідомлялося, що навіть у телескопі з 75-кратним збільшенням Марс буде здаватися таким само великим, як Місяць для неозброєного ока.


Сперва история о

Спершу історія про «два Місяці» жила в e-mail-розсилках, а потім оселилася в соцмережах

 


Проте частина повідомлення, в якій йшлося про 75-кратне збільшення, була загублена і замість цього по інтернету почала гуляти скорочена версія. З часом послання перекочувало в соцмережі, де набуло широкого поширення. Так, за словами американського астронома і популяризатора науки Філа Плейта, не далі, як у 2013-му пост про «два Місяці» набрав в Facebook близько 450 тисяч «шерів».

«Цей слух з’явився 10 років тому, як безневинний жарт, але тепер він переріс в обман».

В основу міфу лягло цілком реальне астрономічне явище. У серпні 2003-го Марс дійсно підійшов на рекордно близькі 55 мільйонів км до Землі. Це було найтісніше зближення двох планет приблизно за 60 тисяч років, але не настільки тісне, щоб Червона планета стала «другим Місяцем».

Відомий американський астрофізик Ніл Деграсс Тайсон висловився про цю подію так: «Наближення Марса до Землі в 2003-му справді було найбільшим за останні 60000 років, але все ж не мало більшого значення, ніж якщо б я відплив на сотню ярдів від берега Каліфорнії (замість моїх звичайних 70 ярдів), а потім заявив світові: «Я ще ніколи не був так близько до Китаю»».

За даними NASA, Червона планета підходить досить близько до Землі, щоб її було легше побачити за допомогою телескопів, приблизно раз або два на 15-17 років. Тим не менш, американське агентство попереджає, що міфу про «два Місяці» довіряти не варто. Адже, якби Марс дійсно був розміром з Місяць на нічному небі, «у нас були б великі неприємності».


Такой пейзаж невозможно запечатлеть вживую, но это к лучшему / NASA

Такий пейзаж неможливо сфотографувати наживо, але це на краще / NASA

 


За словами Марка Джобіна, астронома з монреальського планетарію, це б означало, що Землю і Марс розділяє всього 750 тис км. В цьому випадку гравітаційний вплив Марса змінив би орбіту Землі, сформувавши на нашій планеті непридатні для життя умови.

«Це кардинально змінило б звичний клімат на планеті, що спричинило б за собою екстремально холодну і екстремально спекотну погоду, створивши дуже складні умови, непридатні для вищих форм життя», — говорить Джобін.

В цьому році Марс і Земля зблизилися на найкоротшу за останні 10 років відстань. Дистанція між планетами склала 75,6 мільйона кілометрів, тоді як у середньому вона становить близько 225 мільйонів. Наступне зближення відбудеться в липні 2018-го. Відстань між планетами складе 57,6 мільйона кілометрів.

Висновок:

Наступного разу, коли побачите повідомлення про «два Місяці» не поспішайте запасатися гарячим чаєм і ковдрами, щоб з комфортом дивитися в нічне небо. Марс (на щастя для людства) не стане другим Місяцем.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий