У «Слузі народу» вважають неминучим підвищення пенсійного віку

У «Слузі народу» вважають неминучим підвищення пенсійного віку

Питання підвищення пенсійного віку в Україні є неминучим, які б м’які варіанти не придумали. Однак робити це мають намір не відразу і поступово.




Підвищення пенсійного віку не є питанням завтрашнього дня, про це заявила глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова із фракції «Слуги народу», пише «Інтерфакс-Україна«.


Третьякова вважає, що необхідно піти на дуже плавне підвищення пенсійного віку. До прикладу, додавати 1 місяць на рік, починаючи з 2023 або 2025 року.

За її словами, «інакше ми своїх дітей прирікаємо на ще гіршу долю і гіршу пенсію». Третьякова заявила, що ресурси для модернізації солідарної системи обмежені.



Я думаю, що жовтень 2017 року виявився дуже стресовим для людей, коли їм перераховували пенсії, тому ми проведемо індексацію в березні цього року і запустимо другу пенсію, а потім вже будемо думати, що вийшло, а що ні у реформі солідарного пенсійного забезпечення,
– наголосила вона.

Очільниця комітету Ради при цьому додала, що про підвищення пенсійного віку доведеться думати, «якби не намагалися і які б м’які варіанти не придумали».

Зазначимо, згідно із законом про державний бюджет України, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія) зросте в 2020 році на 8% – з 1638 гривень до 1769 гривень.

Що ще потрібно знати про пенсійні зміни в Україні?

В Україні чоловіки йдуть на пенсію починаючи з 60 років, жінки – з 55.

  • Чиновники планували поступово підвищувати жіночий пенсійний вік, щоб «досягти гендерної рівності». Для чоловіків, які є держслужбовцями, планують підвищити до 62 років.
  • Існує і альтернатива: пропозиції президента України до законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо удосконалення пенсійного забезпечення» (реєстр. №0972).
  • Він передбачає, що жінкам можна буде виходити на пенсію у 55 років з 2022 року за умови звільнення з роботи і наявності 30-річного стажу. Але комітет з соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді відхилити законопроект. Сам закон вступає у дію з 1 січня 2020 року.

Якщо порівнювати з Європейським союзом, то Україна має один з найнижчих офіційних порогів для виходу на пенсію разом з Росією та Білоруссю.

Поряд з нами серед членів ЄС знаходяться Угорщина і Словаччина (по 62 роки).  В Чехії все дещо складніше для жінок: залежить від кількості дітей і року народження, а тому пенсійний вік коливається між 58 та 62 роками. У Польщі чоловікам можна відпочивати з 65-ти, а жінки – з 60-ти років (до чого планує дійти й Україна).

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий