Україна почала «годувати» Білорусь своєю картоплею

Україна почала «годувати» Білорусь своєю картоплею

Білорусь вперше стала імпортувати картоплю з інших країн, зокрема і з України, під час збирання свого врожаю. Держава відома як великий експортер продукту, а не імпортер. Закуповувати картоплю довелося через високі ціни, хоча це незвичайне явище. В основному під час збирання врожаю вартість досягає мінімальних значень.




Минулого тижня гуртові ціни в Білорусі досягли аж $0,30/кг (7,99 грн). Про це повідомляє Еast-fruit.


Оптова вартість була вищою, ніж у країн-конкурентів (більше лише в РФ). Так, наприклад, у Молдові картопля коштувала вдвічі дешевше, ніж у Білорусі. В Україні – на $0,06-08 (1,60 грн), у Польщі – на $0,11-13 (2,94 грн) дешевше.

Крім того, ціна картоплі в сусідній країні наразі на 70% вища, ніж зазвичай у таку пору року. В основному раніше гуртові ціни досягали $0,15-0,19/кг (3,99-5,05 грн).



Варто зазначити, що за перші 7 місяців 2021-го найбільше картоплі в Білорусь поставила Україна. З нашої країни до сусідньої імпортували 15,5 тис. тонн бульбоплодів. Крім того, в Білорусь ввозять продукт із Росії, Азербайджану, Північної Македонії, Єгипту, а також Німеччини.

Водночас в Україні очікується дефіцит картоплі. Фахівці звертають увагу на низький урожай і непривабливу для покупців якість.

Картопля виросла дрібною – не більше як 30 міліметрів у діаметрі. Причому раніше таку продукцію віддавали на крохмаль і згодовували худобі. Але в 2021-му й таку картоплю поставляють на ринок.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий