Уляна Супрун відстоює інтереси свого американського народу

Уляна Супрун відстоює інтереси свого американського народу

Безпроцентне явище відвертого бізнес-лобізму з острахом сьогодні спостерігають українські пацієнти, що хворіють на гепатит С. Такої нахабності у просуванні власних комерційний інтересів і у нехтуванні правами українським громадян до діючого керівництва МОЗ, напевно, ще не демонстрував жоден посадовець.




Історія скандалу із намірами заборонити в Україні дію реєстрації препарату, яким наразі лікуються тисячі українців, розпочалася задовго до того, як його суть просочилася у ЗМІ.


У 2015 році американська компанія «Гілеад» зареєструвала в Держлікслужбі препарат проти гепатиту С під назвою «Совалді» та почала виходи з ним на тендерні закупівлі ПРООН.

Як відомо, саме ПРООН купує для України відповідні ліки. Тоді американці пропонували МОЗу придбати ліки «Совалді» за ціною у 517 доларів за упаковку, що вдвічі перевищувало очікування та платоспроможність України. Жодного додатково фінансування того разу держава наша не надала. Тож, у підсумку, ліки купили, але потрібну допомогу отримало уполовину менше хворих на гепатит С українців.



Згодом, компанія «Гілеад» почала грати своїм препаратом на тендерних закупівлях, що проводять департаменти охорони здоров’я областей і профільні медичні установи. На відміну від тендерів ПРООН, де американці були єдиними їх учасниками, під час вітчизняних закупівель «Гілеаду» склали конкуренцію інші виробники. Зокрема, це були препарати проти гепатиту С і на основі софосбувіру, що є головно діючою речовиною і у ліках «Совалді».

Американцям це не сподобалося, бо їх ціна була вищою від пропозицій конкурентів. А тому «Гілеад» вирішив зробити все можливе, аби монополізувати ринок України. А фактично – заборони будь-яким іншим виробникам з аналогічними препаратами продаватися в Україні.

Тож, «Гілеад» пішов до суду проти МОЗ. У позові компанія зазначила, що була першою, хто зареєстрував в Україні ліки на основі софосбувіру, а тому має право ексклюзивного їх продажу протягом 5 років. І відповідно, жодні інші аналогічні препарати не можуть бути зареєстровані, а тим паче реалізовані. Однак доводи «Гілеаду» під час засідання київського окружного суду виявилися нікчемними. І суд став на сторону МОЗу.

Справа в тім, що «Гілеад» зареєстрував свій препарат «Совалді» за скороченою процедурою, тобто не надавав Україні повного реєстраційного досьє. А тому, згідно ст.. 9 ЗУ «Про лікарські засоби», – не має жодних ексклюзивних прав на його реалізацію в нашій країні. Більше того, в той час, як «Совалді» отримав свою реєстрацію протягом 10 днів, на це момент інший аналогічний (генеричний препарат) вже декілька місяців як перебував у процесі реєстрації.

Також, у позові «Гілеад» стверджував, що пріоритетне становище на ринку України він повинен мати ще й тому, що є великим інвестором. Однак довести скільки, куди і чого саме інвестував – так і не зміг.

Після того, як суд було програно, американці подали апеляційну скаргу. Та розуміючі, що згідно український законів, знову програють, придумали альтернативний шлях досягнення своєї мети.

«Гілеад» звернувся листом до КМУ, в якому виклав свої вимоги про ексклюзивність на вітчизняному ринку. Також американська компанія пригрозила: якщо МОЗ не скасує реєстрацію інших ліків проти гепатиту С, то піде відповідати за позовом до міжнародних судів. А в міжнародних судах «Гілеад» заяви, що вимагатиме стягнення з нашої держава 820 млн. дол..

Звідки взялася така шалена сума шантажу – не в змозі пояснити жоден експерт. Адже на такі гроші в Україні ліків від гепатиту С і за декілька років ніхто не купує…

Проте, справа не в тому, що погрози «Гілеаду» були нічим не обґрунтовані. А справа в тому, що у такий спосіб запустився механізм лобізму бізнес-інтересів американців збоку нашого Уряду і особисто в.о. міністра охорони здоров Уляни Супрун.
Реагуючі на лист американського виробника, у Мінюсті створили робочу групу досудового врегулювання спору. Нею було підготовлено мирову угоду, яку подали у ЗМІ, як «спасіння країни від виплати 820 млн. дол. «Гілеаду».

Примітно, що до вказаної робочої групи не входили виробники альтернативних «Совалді» препаратів. Жоден з тих, хто сьогодні працює на нашому ринку не мав права голосу. Їх можливі заперечення і позиція КМУ жодним чином не цікавила…
Згідно кулуарно складеної мирової угоди, МОЗ має скасувати реєстрацію неугодних американцям ліків, а ті в свою чергу обіцяють не позиватися до України на міжнародному рівні.

Згодом, знову таємно (без внесення до порядку денного), на засіданні Уряду В. Гройсман підписав розпорядження, яким дав добро Уляні Супрун на підпис мирової угоди з «Гілеадом».

По суті Прем’єр-міністр благословив наступні наслідки підписання мирової із американським шантажистом:

— Закуплені за держкошти ліки від гепатиту С перестануть видавати тисячам українських хворих (бо їх реєстрацію скасують)
— Люди залишать без гарантованого державою права на медичну допомогу
— Пацієнти, уражені смертельним гепатитом, змушені будуть шукати можливостей вижити за власний кошт
— «Гілеад» отримає монополію на ринку, і ніхто не зможе скласти йому цінової конкуренції та тендерах, аби хоч якось стримати ціни (адже ціна ліків, які хочуть скасувати становить 230 доларів, що вдвічі менше 517 дол. за «Совалді»)
— Витрачені на ліки кошти державного та місцевих бюджетів просто «згорять» без користі і сліду…

Про це та інше ЗМІ повідомили самі профільні лікарі та їх пацієнти, які ознайомилися із текстом мирової угоду лише дякуючи журналістам.

Висловившись відверто з вказано питання, деякі медики, вчора та сьогодні, почали отримувати телефонні дзвінки від Наталії Вікторівні Степаненко. Ця пані головує у компанії «Дельта Медікал», що є офіційним представником «Гілеаду» в Україні.
У розмовах з лікарями, Степаненко дозволила собі їм погрожувати. За принципову позицію та захист інтересів громадян вона обіцяла українським медикам проблеми та навіть звільнення.

«Ви пішли проти «Гілеаду», а значить проти МОЗу і Уляни Супрун особисто, після підписанні між нами і КМУ мирової угоди можете збирати речі», — на підвищених тонах заявила Степаненко….

Тому, ось він — американський лобізм бізнесу та грошей в дії. Саме так виглядає захист інтересів американських громадян у виконанні в.о. міністра Супрун…

Источник: from-ua

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий