Вчені з’ясували, чому чоловіки втратили кістку в пенісі

Вчені з’ясували, чому чоловіки втратили кістку в пенісі

Бакулюм моржа становить приблизно одну шосту частину довжини тіла, лемура — приблизно 40% від довжини тіла. Ця жолобова кістка все ще збереглася у деяких видів ссавців, наприклад у більшості самців приматів, тому досить дивно, що люди втратили її. У новій роботі британських дослідників відзначається, що предок всіх ссавців не мав кістки в пенісі. Однак у предка приматів і хижаків вона була і, ймовірно, сприяла ерекції. До речі, фахівці також з’ясували, що вперше така кістка з’явилася у ссавців 145-95 млн років тому, передає Scientific American. Крім того, з’ясувалося, що загальний предок приматів і хижаків мав бакулюм, відповідно, види, що входять в ці групи, але не мають бакулюм, швидше за все, втратили цю кістку в процесі еволюції.


Картинки по запросу бакулюм

Знаменита Люсі — представниця роду австралопітека афарского і найраніший відомий науці предок людини — могла перебувати в «гаремі» одного з самців, з’ясували палеонтологи.



Похожее изображение

Але для чого тваринам потрібна кістка в пенісі? Є кілька теорій: по-перше, вважається, що бакулюм може стимулювати самку, викликаючи у неї овуляцію, по-друге, пенісна кістка сприяє ерекції. В ході дослідження сотень тварин, у яких є така кістка, вчені з’ясували, що її володарі зазвичай мають більш тривалу (близько трьох хвилин) інтромісію — проникнення статевого органу чоловічої особини в статевий орган самки. Крім того, тривале проникнення безпосередньо вказує на те, що відповідні примати і хижаки мають більш довгим бакулюм. На його довжину також впливає і присутність конкуренції в боротьбі за самку: більш тривалі статеві акти гарантують самцеві, що його обраниця народить дитинчати саме від нього.

Картинки по запросу бакулюм

Шимпанзе і бонобо мають дуже маленьку пенісну кістку (близько 6-8 мм) і короткі періоди інтромісії (близько 7 секунд у шимпанзе і 15 секунд у бонобо). Однак такі тварини характеризуються полігамною системою спарювання, тому вони стикаються з високим рівнем конкуренції між самцями. Можливо, з цієї причини вони і зберегли бакулюм — нехай і невеликий.

Картинки по запросу бакулюм

Але як щодо людей? Дослідники вважають, що чоловіки позбулися пенісної кістки через перехід до моногамної «стратегії спарювання». Наприклад, в попередніх дослідженнях було встановлено, що австралопітеки і стародавні члени нашого роду Homo «були факультативно моногамними». Тобто предки людини найчастіше вибирали саме моногамні відносини, хоча і не були обмежені ніякими умовностями. Ймовірно, прийняття саме такого шлюбного шаблону стало причиною зникнення у чоловіків ще однієї кістки.

Источник:  bdzhola

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий