Як бензин перетворився на “розкіш” і коли ціни виростуть до 40 грн

Як бензин перетворився на “розкіш” і коли ціни виростуть до 40 грн

Ціни на бензин Україні продовжують бити рекорди після вихідних




Так, всього за два дні літр бензину в середньому виріс в ціні на 10-40 коп. А-95 “Преміум” вже коштує 30,6 грн/л; А-95 – 29,37 грн/л. А на деяких заправках А-95 «Преміум» вже продають по 33,45 грн/л; а А-95 – 32,45 грн/л.


Заправники стверджують – у всьому винна дорога нафта, яка зараз вже підскочила до $ 70 за барель, а також нестабільний курс гривні.

Однак, експерти сходяться на думці, що трейдери скористалися нестабільною ситуацією на ринку і спеціально  завищують ціни.



У зв’язку з цим, ще в середині грудня Антимонопольний комітет створив комісію, яка повинна була проаналізувати можливу змову на ринку щодо підвищення цін на бензин. Однак, результатів розслідування на сьогоднішній день все ще, а цінники щодня змінюються у бік подорожчання.

Примітно, що раніше АМКУ вже не раз давав розпорядження великим АЗС знизити необґрунтовані ціни. Так було в 2014 і в 2015 роках, коли під шумок зростання курсу долара заправники практично одночасно переписували цінники

Споживачів вже лякають тим, що найближчим часом за літр палива доведеться викласти 35 грн, а то і 40 грн.

“Є три сегменти поставки бензину. Перший – запаси палива на АЗС, яких вистачає на два-три дні. Другий – транзит, тобто паливо, що знаходиться в дорозі. І третій – коли бензин знаходиться на складах: в Білорусі, Польщі або Росії. За все паливо в трьох сегментах вже заплачено гроші, і заправники не повинні продавати його дорожче, ніж закупили”, – пояснює експерт.

А в Україні склалася така ситуація, що не встигла нафта на ринках подорожчати, як ціни на бензин біжать  вгору. При цьому, раніше зроблених запасів бензину повинно вистачати мінімум на два тижні, а то й місяць.

Що стосується заробітків заправників, то експерти вважають: на кожному літрі власники АЗС заробляють від 3 грн.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий