Янукович раптово звернувся до українців з нагоди восьмої річниці Майдану та заговорив про ескалацію на Донбасі

Янукович раптово звернувся до українців з нагоди восьмої річниці Майдану та заговорив про ескалацію на Донбасі

Четвертий президент України Віктор Янукович звернувся до українців з нагоди восьмої річниці Майдану. Він порушив тему війни на Донбасі, енергетичної кризи в країні, а також розкритикував дії влади. Президент, що втік, навіть дозволив собі запропонувати нову стратегію розвитку для України.




Текст його звернення опубліковано у Facebook прессекретаря Януковича Юрія Кірасіра. Четвертий президент, засуджений в Україні до довічного покарання, зокрема, говорячи про нашу країну як ту, що воює, поставив запитання «що далі?».


Про війну на сході України

«Де мир, обіцяний як майданною владою, так і тією, яка прийшла їй на зміну? Адже у 2019 році народу пообіцяли, що з війною буде покінчено. І з корупцією, і із соціальною несправедливістю, і з беззаконням та іншим. Адже саме на цих обіцянках і прийшли до влади», – заявив президент-втікач.



Він констатував, що нібито порівняно з минулим роком ситуація на Донбасі погіршилася і зараз уже йдеться про те, як уникнути повномасштабних військових дій.

«Черговий міністр оборони, який до цього призначення займався, зокрема, питанням повернення Донбасу до складу України, оголошує, що не варто ідеалізувати Мінські угоди», – зіронізував Янукович.

Водночас він наголосив, що нібито без участі РФ новий формат переговорів не може бути реалізовано.

Про політику влади України

Також президент-втікач розкритикував дії Києва, який «намагається розігрувати дві абсолютно взаємовиключні партії» – з одного боку, на думку експрезидента, хвалиться самостійністю влади, а з іншого «запевняє всіх, що і Париж, і Берлін готові надавати нам всіляку підтримку, незважаючи на критику і оголошуючи про те, що мінський формат вже неактуальний».

Янукович припустив, що баланс інтересів США у відносинах із союзниками щодо НАТО та з Росією може переважити їхні інтереси в Україні.

«У такому разі Україна опиниться в дуже незавидній ситуації, коли розраховувати на підтримку найближчих сусідів їй буде складно, оскільки вона зіпсувала відносини практично з усіма, з ким має спільний кордон. І тоді, сором’язливо опустивши очі, як у випадку зі зверненням до Білорусі з проханням допомогти в енергозабезпеченні після того, як Київ оголосив президента Лукашенка «самопроголошеним», їй доведеться домовлятися з усіма заново. Але вже на інших умовах, для України, напевно, менш вигідних», – позловтішався четвертий президент.

Про промисловість та енергетичну безпеку

Говорячи про енергетичну кризу, Янукович запевнив, що «розрахунок виключно на зовнішню підтримку – помилковий, а Захід нічого не робитиме на шкоду собі». Тут він назвав кроки нової стратегії розвитку:

  1. Ухвалення нейтрального статусу нашої держави під реальні гарантії безпеки з боку провідних світових держав. Це нібито дасть змогу зупинити ескалацію конфлікту на Донбасі, зніме загрозу його переростання у повномасштабні воєнні дії, дозволить вивести переговорний процес у межах Мінських угод із глухого кута. «Знаю, більшість наших громадян підтримає таке рішення», – зазначив Янукович.
  2. Розроблення нової стратегії соціально-економічного розвитку України – принципово інший підхід до визначення її місця в світі, що швидко змінюється. Йдеться нібито про створення та відродження промисловості, продукція якої зможе успішно конкурувати на світових ринках.
  3. Порушення прав людини, справедливий незаангажований суд, свобода слова, боротьба з корупцією. Підняти відповідальність за порушення українських законів та міжнародних конвенцій усіх органів влади без винятку. Негайно ухвалити закон, що передбачає кримінальну відповідальність, вимагає засуджений до довічного Янукович.
  4. Повернення справедливості. Будь-який конфлікт завершується тоді, коли є джерела його виникнення. За словами Януковича, майже 8 років українцям не хочуть сказати правду про події на Майдані, про яку більшість із них знає. «Народ сам зміг без «слідчих» і «прокурорів» зрозуміти та визначити, кому була вигідна ця трагедія і до чого вона призвела. Трагедія, яка через прагнення наживи керівників Майдану призвела країну до втрати територій, війни та краху. Людей – до горя, зубожіння і безнадійності», – заявив президент, що втік.
Прессекретар Януковича опублікував його звернення
Янукович звернувся до українців
Янукович поміркував про війну на Донбасі та дії влади

Нагадаємо, Віктору Януковичу як одному з підозрюваних у справі Майдану загрожує довічне покарання в Україні. Слідством встановлено, що в період розстрілів у Києві з 18 по 20 лютого 2014 року експрезидент України 11 разів спілкувався телефоном із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Водночас генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова зазначила, що всі підозрювані у справах, включно з Януковичем, ховаються на території Росії, і вони навряд понесуть покарання. Бо країна-агресор не видасть українським правоохоронцям фігурантів справи Майдану.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий