«Євробляхи» в законі. Відповіді на найпоширеніші запитання

«Євробляхи» в законі. Відповіді на найпоширеніші запитання
Як «легалізувати» і купити авто з єврономерами? Що робити, якщо машина ввезена «верблюдом»? ЕП відповідає на питання, які отримала протягом останніх днів.

8 листопада Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому два закони, які повинні поставити крапку в питанні так званих євроблях  авто з єврономерами та європейською реєстрацією.




Один з них передбачає зміну формули розрахунку акцизу на розмитнення авто, який буде зменшений.


Другий — посилює відповідальність за порушення митних правил, зокрема, осіб, які ввозять в Україну авто в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення.

Раніше ЕП описувала зміни, передбачені законами. Втім, у читачів залишилося багато питань щодо майбутнього «євроблях». У цьому матеріалі ЕП дає відповіді на найбільш поширені.



Із зрозумілих причин у тексті нема відповідей на питання «Звідки взяти гроші на розмитнення», «Чому я повинен платити податки» та «Коли вони всі наїдяться».

Також читачі просили розрахувати суму платежів, які необхідно заплатити під час розмитнення конкретного авто залежно від об’єму двигуна та віку. Тому ЕП розробила калькулятор, за допомогою якого кожен зможе розрахувати цю суму самостійно.

Відповіді підготовлені після спілкування з авторами законопроектів та представниками комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Коли закони набудуть чинності?

Спочатку їх повинен підписати голова парламенту і відправити президенту. Петро Порошенко має 14 днів на те, щоб схвалити їх, повернути на доопрацювання або накласти вето. Якщо президент поставить підпис, закони набудуть чинності наступного дня після опублікування.

Чому це досі не зроблено?

У Верховній Раді зареєстровані дві постанови про скасування голосування за ці закони. За внутрішньою процедурою постанови повинні бути винесені на голосування.

Тобто депутати можуть скасувати своє попереднє рішення. Втім, оскільки за перший законопроект проголосували 250 депутатів, а за другий — 245, такий сценарій малоймовірний.

Чи накладе вето президент, прогнозувати важко. Останнім часом він вирішив дистанціюватися від цього «токсичного» питання. Варто нагадати, що головою податкового комітету, який розробляв ці законопроекти, є депутат від президентської фракції Ніна Южаніна.

Якщо в мене нема «євробляхи», але я хочу її купити і розмитнити, я отримаю 50-відсоткову знижку на акциз?

Пільговий період 90 днів, який передбачає 50-відсоткову знижку на акциз, застосовується до всіх уживаних транспортних засобів, які будуть ввезені в Україну в режимі імпорту.

Які податки я повинен сплатити і як вони розраховуються?

Про розрахунок суми акцизу за новими правилами ЕП вже писала. Крім цього, треба сплатити 20% ПДВ, 7,3% мита (на авто, які ввозяться з ЄС; на машини з інших країн передбачене мито в розмірі 10%) та від 3% до 5% збору в Пенсійний фонд.

Все, крім акцизу, розраховується від вартості авто, яка повинна бути вказана в договорі купівлі-продажу. Якщо митник вирішить, що вартість занижена, він має право перевірити це у спеціальних базах. До уваги будуть братися вік транспортного засобу, його стан та комплектація.

Яким буде процес розмитнення?

Покрокову інструкцію щодо процесу розмитнення протягом 30 днів повинен розробити Кабінет міністрів.

У комітеті з питань податкової та митної політики запевняють, що це формальна процедура, і правила не будуть суттєво відрізнятися від чинних. Просто все опишуть в одному документі.

Коли інструкція буде розроблена, що я повинен робити?

Якщо йдеться про авто з європейською реєстрацією, спершу треба навести лад з документами. Для цього необхідно знайти реального власника або представника компанії, на яку оформлене авто.

Машину треба зняти з реєстрації та оформити договір купівлі-продажу. У договорі повинна бути вказана вартість, з якої розраховуватимуться податки. З цими документами слід в’їхати в Україну в режимі імпорту.

Відомі випадки, коли на одну фірму або особу-іноземця було оформлено сотні автомобілів. Якщо вони з будь-яких причин вирішать зникнути, щоб не займатися переоформленням такої кількості машин, в українців можуть виникнути проблеми.

Без фактичного власника легалізувати такі авто неможливо.

Чи обов’язково вивозити авто за кордон для його розмитнення?

Це залежить від того, чи є всі документи. Усі процедури можна пройти і в Україні.

Відповідно до норм Митного кодексу, особа, яка ввезла авто, має право змінити будь-який режим на режим імпорту і розмитнити авто у будь-якій з 27 внутрішніх митниць України. Однак це може зробити тільки той, хто ввозив авто.

А якщо машину ввіз «верблюд»?

Зазвичай авто в Україну ввозить і передає в користування українцю третя особа — так званий верблюд. Часто він не є реальним власником, а ввезена машина у базі митниці може мати статус порушника.

Щоб позбутися цього статусу, реальний власник має право сплатити штраф 8,5 тис грн за третю особу.

Після цього користувач може почати процес розмитнення. Звичайно, якщо він має договір купівлі-продажу та знайшов власника, який погодиться зняти транспортний засіб з обліку.

Зробити це нерезидент може за присутності українця, який хоче оформити машину на себе, або його довіреної особи.

Скільки авто на рік зможе завезти один громадянин?

Якщо в українця є потреба і кошти, можна купити хоч сто авто, але 50-відсоткова знижка діятиме тільки щодо першого транспортного засобу. За кожен наступний доведеться сплатити всю суму податків.

Чи можна такі авто перепродати?

Досі діяла норма, яка дозволяла українцю завезти тільки одне авто на рік без права його відчуження протягом 365 днів.

Тепер, якщо особа захоче продати машину, вона може це зробити, але, починаючи з другої машини, повинна сплачувати в бюджет 5% податку на доходи фізичних осіб від вартості продажу.

Протягом якого часу поліція не буде чіпати «бляхарів»?

Адаптаційний період, протягом якого українці матимуть право зареєструвати транспортні засоби за українським законодавством, становить 180 днів.

Якщо хтось не встигне, він буде оштрафований за порушення митних правил. Детальніше про штрафи та покарання — тут.

Екологічна норма «Євро 5» скасована чи ні?

Так. Українці зможуть ввезти транспортний засіб будь-якого віку, але акцизний податок на старі авто буде вищий через віковий коефіцієнт.

Що означає максимальний віковий коефіцієнт 15? Виходить, 16-річне авто ввозити не можна?

Можна ввозити авто будь-якого віку, але під час розрахунку суми акцизу навіть 20-річна машина буде рахуватися за віковим коефіцієнтом 15. При підрахунку віку авто до уваги береться кількість повних років.

Наприклад, якщо авто було виготовлене у 2008 році, а розмитнюватиметься у грудні 2018 року, то враховується період з 2009 року по 2017 рік. Якщо транспортний засіб буде оформлятися у січні 2019 року, то 2018 рік необхідно включати у розрахунок.

Пільговий період діятиме тільки для машин з ЄС?

Ні. Дія цих законів поширюється на всі авто. Пільговим періодом можуть скористатися особи, які захочуть ввезти авто з Азії чи США. Раніше ЕП розповідала, чим українців приваблюють американські авто і як їх купують.

Чи передбачені якісь пільги?

Жодних пільг для окремих категорій громадян не передбачено. Умови рівні для всіх.

Під час розробки законопроектів висувалися пропозиції надати пільги учасникам АТО та багатодітним сім’ям, але депутати їх відхилили.

Чи зміняться ціни на нові авто?

Так. Один з ухвалених законів змінить акцизні ставки не тільки для старих, а й для нових автомобілів.

Вартість розмитнення зменшиться залежно від обсягу двигуна. Ціна буде знижена і на бензинові, і на дизельні машини.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий