«Зеленський змінив гру»: Путін і Макрон обговорили війну Росії проти України

«Зеленський змінив гру»: Путін і Макрон обговорили війну Росії проти України

Президенти Росії і Франції Володимир Путін і Еммануель Макрон обговорили вирішення військового конфлікту на сході України.




Своїми позиціями поділилися вони на спільній пресконференції в Марселі у понеділок, 19 серпня.


«Звичайно, поговоримо про Україну. Ми уточнимо ті позиції, які займають наші країни, і обговоримо заяви, які нещодавно зробив президент Зеленський. Я знаю, що президент Путін також поспілкувався з президентом Зеленським. І ми вирішимо разом цю ситуацію і, можливо, підготуємо майбутні зустрічі між нами спільно з канцлером Меркель і з президентом Зеленським у «нормандському форматі», – сказав Макрон.

Путін і Макрон



На питання, чи з’явилися передумови для майбутнього саміту в «нормандському форматі», президент Франції дав ствердну відповідь.

«Є новий фактор – обрання Зеленського президентом. Є з боку Зеленського низка мужніх вчинків. Президент за короткий термін ухвалив низку рішень, ми їх збираємося обговорити. Необхідно пам’ятати про регіональну роль Росії. Я сподіваюся, ми знайдемо нову динаміку в переговорах із паном Путіним», – поділився Макрон.

«Ми повинні проводити саміт, якщо будуть досягнуті відчутні результати. Через кілька днів зустрінуться наші дипрадники, щоб його організувати. Нам не потрібна зустріч заради зустрічі», – додав Макрон.

Путін у свою чергу заявив, що в ситуації з Україною «є речі, які вселяють обережний оптимізм».

«Ми будемо говорити про Україну, звичайно, де вибір, зроблений президентом Зеленським, змінив гру», – сказав він.

Крім того, Путін висловив повну готовність до саміту: «Ми повинні це зробити. Альтернативи «нормандського формату» не існує. Тому ми будемо його підтримувати».

Однак, за словами лідера РФ, спочатку необхідно вирішити низку питань.

«Я дійсно вважав і зараз вважаю, що будь-яка зустріч, зокрема, і зустріч у «нормандському форматі», повинні приводити до конкретних результатів. І, на мій погляд, потрібно домагатися того, про що ми домовлялися раніше, безумовно домагатися, йти до цієї мети. Ми обговоримо ті речі, які потрібно вирішити», – поділився він.

Путін розповів про компроміс, досягнутий у 2016 році, в результаті якого фактично була видозмінена імплементація українського закону про особливий статус Донбасу.

Він зазначив, що тоді закон про особливий статус Донбасу був імплементований на тимчасовій основі в день голосування на місцевих виборах в Україні, а на постійній основі після підведення підсумків та підтвердження результатів виборів відповідними структурами ОБСЄ. «Ну так треба це зробити врешті решт, треба якось це оформити. Те ж саме стосується деяких інших питань, наприклад, питання, пов’язаного з амністією», – додав він.

Президенти також обговорили питання G8. «Питання «вісімки» залежить від української кризи», – прокоментував Макрон.

Примітно, що в своїй вступній промові Макрон несподівано прогнувся, назвавши Росію «європейською державою» і закликав поліпшити відносини країн, щоб «відтворити Європу від Лісабона до Владивостока».

У мережі також опублікували перші кадри з Путіним у Франції. Президента зняли, коли він зійшов із трапа літака в Марселі. Росіяни висміяли свого лідера.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий