Зеленський звернувся до українців через спалах коронавірусу: головні тези

Зеленський звернувся до українців через спалах коронавірусу: головні тези

Президент України Володимир Зеленський 13 березня звернувся до українського народу через поширення коронавірусу в Україні. Глава держави наголосив, що влада впроваджує обмежувальні заходи, аби зупинити поширення хвороби.




Сьогодні під головуванням Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому обговорили заходи з протидії поширенню коронавірусу.


Про закриття кордону для іноземців

Зеленський зауважив, що Україна закриє кордон для іноземців. Також закриють прикордонні пункти пропуски для пасажирського сполучення. З 16 березня іноземці не зможуть потрапити на територію України ані літаком, ані потягом, ані автомобілем.



Виключенням є іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні.

Президент наголосив, що вантажні пункти пропуску, авіа, залізничні та морські сполучення продовжать працювати.

Екіпаж суден, літаків, вантажних автомобілів можуть заїжджати в Україну та піддаються медичній перевірці експрес-тестами,
– додав Зеленський.

Про українців, які перебувають за кордоном

Зеленський пояснив, що ті українці, які вилетіли з України чартерними рейсами у туристичну подорож, точно повернуться додому згідно з розкладом. Щодо інших громадян України – через 3 доби регулярне авіасполучення закриють. Президент закликав за цей час повернутися українців додому.

Ті, хто з об’єктивних причин не встигне повернутися в Україну, повинен звернутися в консульство. Таких українців повертатимуть додому нерегулярними рейсами,
– додав Зеленський.

Також він зазначив, що цими вихідними Україна поверне своїх громадян, які застрягли на кордоні Італії та Словенії.

Що відомо про українців, які застрягли на італійсько-словенському кордоні

  • У ніч на 13 березня словенські прикордонники завернули два автобуси з українцями, які поверталися з Італії. На батьківщину хотіли повернутися понад 100 наших громадян.
  • Водій автобуса розповів, що прикордонники їх зупинили, перевірили документи, виміряли температуру (її у пасажирів не було) і без жодних пояснень заявили, що Словенія закрита, тому потрібно повертатись назад в Італію.
  • Наразі люди перебувають на кордоні між Італією та Словенією і категорично відмовляються повертатись назад.
  • Найімовірніше, в Україну їх привезуть 14 – 15 березня.

Про готовність України до епідемії

Президент сказав, що найближчим часом інфекційні медичні заклади у кожному регіоні Україні будуть повністю забезпечені експрес-тестами для виявлення коронавірусу.

Кабмін вже виділив 100 мільйонів гривень на засоби індивідуального захисту, незабаром Інституту молекулярної біології і генетики НАН виготовить 200 тисяч експрес-тестів,
– зазначив президент.

Він підкреслив, що маски, дезінфектори будуть на полицях аптек у достатній кількості та за доступною ціною.

Також Зеленський закликав залишатися вдома людей похилого віку та тих, хто має хронічні захворювання. Він наголосив, що найефективніший спосіб боротьби – це бути вдома.

Коронавірус правила при епідемії

Звернення Зеленського до українців: дивіться відео 

Що відомо про коронавірус в Україні

  • Станом на 13 березня в Україні підтверджено 3 випадки зараження коронавірусом. Вже померла перша жертва. Пацієнтку з Радомишля, Житомирської області, у якої вчора підтвердили коронавірус, не вдалося врятувати. Смерть жінки підтвердив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.
  • У відомстві додали, що під наглядом лікарів перебувають близькі родичі, з якими вона проживала, та інші люди, з якими вона контактувала. Померла жінка знаходилася в групі ризику. Як відомо, старше покоління людей найбільш вразливе до інфікування коронавірусом Covid-19 з летальними наслідками.
  • Сім’я померлої жінки перебуває на самоізоляції та під посиленим наглядом патрульної поліції. Окрім того, місцевим правоохоронцям наказано вести посилений режим служби. У Радомишлі на Житомирщині оголошено надзвичайний стан.
  • Український кордон закрили для іноземців на 14 днів. Громадяни України, однак, зможуть повернутися. Усіх, кого повертається з країн, де небезпечна ситуація з коронавірусом, відправлятимуть на обсервацію.
  • У Чернівцях, де перебуває двоє пацієнтів з коронавірусом, діє суворий карантин: навчання скасували, закрили найбільший в області ринок, а також обмежили відвідування спорткомплексів.
  • З 12 березня до 4 квітня в Україні діє загальнонаціональний карантин зі скасуванням навчання у школах, вишах і садочках, змагань із вболівальниками, концертів тощо.
  • Україна закрила деякі КПП на межі із окупованим Донбасом.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий