Блокада Калінінграда: Путін погрожує знищити Литву, та чи є у Росії на це сили

Блокада Калінінграда: Путін погрожує знищити Литву, та чи є у Росії на це сили

Кремль розпочав військовий шантаж у серці східного флангу НАТО.




У понеділок, 20 червня, Балтійський флот РФ почав позапланові навчання ракетних та артилерійських підрозділів у Калінінградській області.


У вівторок, 21 червня, секретар Радбезу РФ Микола Патрушев приїхав до Калінінградської області на нараду з нацбезпеки, а одіозна спікерка російського МЗС Марія Захарова пригрозила Литві ледь не війною, сказавши, що скоро «буде вже не до розмов».

Чому у росіян так пригорає? Приводом стало рішення Литви обмежити транзит (ввезення та вивезення) транспортних потягів із підсанкційними товарами до Калінінградської області через свою територію. Вільнюс це зробив не просто так, а на виконання санкцій ЄС проти Росії, запроваджених у п’ятому пакеті у відповідь на широкомасштабну війну проти України. У списку чавун, сталь, реактивне паливо, добрива, транспортні засоби, будматеріали, предмети розкоші, ікра та інші.



У Кремлі справжня істерика. Російське МЗС викликало посла ЄС Маркуса Едера, погрожуючи йому «заходами у відповідь». А до цього МЗС РФ викликало тимчасово повірену у справах Литви Віргінію Умбрасене, назвавши дії Вільнюса «відкрито ворожою провокацією».

Російський сенатор Андрій Клімов пішов ще далі, заявивши, що якщо Литва не відмінить своє рішення, то у Москви будуть розв’язані руки, знову натякнувши на стару мантру Кремля про відкликання суверенітету Литви.

За підсумками свого екстреного візиту до Калінінградської області Патрушев заявив: «На подібні ворожі дії Росія, безумовно, відреагує. Відповідні заходи проробляються у міжвідомчому форматі і будуть вжиті найближчим часом. Їх наслідки вплинуть на населення Литви».

За словами прем’єрки Литви Інгріди Шимоніте, у російській риториці нічого нового:

«Хочу підкреслити одну просту річ: жодної блокади Калінінграда немає. Минулими вихідними набули чинності санкції щодо деяких товарів, передбачених санкційним пакетом ЄС. Перевезення всіх інших товарів може здійснюватися й надалі, як і пасажирський транзит».

Проте Москва продовжує збільшувати мілітаристський угар. Російські ЗМІ навіть оприлюднили список із п’яти загрозливих ударів, яких можуть завдати по Литві.

Перший – це «відкликання» незалежності Литви.

Ця «ідея» ненова. Ще за тиждень до обмеження транзиту товарів до Калінінградської області, у Держдумі агітували проголосувати за відміну визнання незалежності Литви, аргументуючи це тим, що Вільнюс покинув лави СРСР незаконно.

Другий – вихід із «домовленостей» з ЄС по Литві.

У Москві переконують, що на початку 2000-х погодилися на визнання кордонів Литви та її вступ до ЄС лише в обмін на гарантії збереження безперебійного транзиту до Калінінграда. Зрештою, Росія може піти на ще більш радикальний крок. Було б добре, аби хтось порадив Путіну скасувати визнання цілого ЄС.

Третій – створення Сувалкського коридору.

Це означає війну з НАТО. Адже сумнозвісний Сувалкський коридор проходить через Білорусь, а далі просто по кордону між Польщею та Литвою до Калінінградської області.

Четвертий – забрати порт Клайпеда.

Це також означає війну з НАТО. Проте свої «хотєлкі» забрати порт у Москві аргументують тим, що, мовляв, Клайпеду Литві передав Сталін. Щось це дуже нагадує марення Путіна про те, що Україну вигадав чи то Ленін, чи то ще якийсь російський цар, чи кремлівський вождь.

П’ятий – відрізати Литву від електроенергії.

Проте Литва від 22 травня вже не імпортує електроенергію з РФ. Так, із від’єднанням від радянського енергетичного кільця, яке з’єднує країни Балтії, Білорусь та Росію є проблеми. Проте ЄС допомагає Литві якнайшвидше приєднатися до європейської енергетичної системи. Тому недружні дії збоку Москви не стануть для Вільнюса аж такими болісними.

Проте питання ще й в іншому. Чи залишилися у Росії взагалі сили комусь погрожувати, враховуючи, що вся її боєздатна армія успішно нищиться на полі бою в Україні? Крім звісно ядерної зброї, якою вони вже погрожують і Литві, і Україні.

На думку російського публіциста та політолога Андрія Піонтковського, погрози саме ядерною зброєю означають лише одне, — у Росії немає впевненості у своїх силах на конвенційному рівні.

«Не думаю, що вони наважаться на якісь військові дії (проти Литви – ред.). Особливо зараз, коли вся їхня армія розчиняється в українських степах. Вони ж йдуть із Сирії, з Нагірного Карабаха… Тому прорвати Сувалкський коридор чи щось в цьому дусі неможливо. Єдине, що мене непокоїть, що на поступки піде не Литва, а ЄС, піти на якийсь компроміс. Як це було з оплатою за газ», — сказав ТСН.ua Андрій Піонтковський.

Військовий експерт Олег Жданов додає, що навряд чи у Росії вистачить сил і фантазії відповісти одночасно і Казахстану, і Литві, і Україні, яким Москва погрожує. Експерт зауважує, якби в Росії були розумними, вони б могли сказати, що мають паромну переправу з Калінінградом, тому тепер возитимуть все поромами. І там ходить два пороми. Проте з’ясувалося, що пороми то фінські.

«Тому, щоб додати додаткових поромів на маршрут, їх треба купити у фінів. А Фінляндія сьогодні навряд чи продасть Росії пороми. Вони б могли замінити пороми великими десантними кораблями Балтійського флоту. Але на сьогодні вони знаходяться в Чорному морі. І частина з них в ремонті, а один лежить притоплений десь у Бердянську біля пірсу. Можна було б скористатися великими десантними кораблями Північного флоту і перегнати їх до Балтики, але вони теж у Чорному морі. Тому для Росії зупинка транзиту до Калінінграда – це величезна проблема. Тому й така істерична реакція з їхнього боку», — підсумовує для ТСН.ua Олег Жданов.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий