У разі, якщо ці документи в пасажирів відсутні, їх не пускають на рейси. Втім, суворі карантинні вимоги уже стали причиною перших конфліктів.

Черги і сльози на залізничному вокзалі

На Центральному залізничному вокзалі з самого ранку біля потягів почали скупчуватися черги пасажирів. Адже провідники ретельно перевіряють наявність у них COVID-сертифікатів або результатів ПЛР-тесту, якому не більше 72 годин.



До речі, зробити експрес-перевірку на наявність хвороби можна просто у залі очікування. Результат буде готовим за 10 хвилин, а коштуватиме це 350 гривень.

Однак, як пише «Сегодня», деякі пасажири не розраховують свій час, і це стає причиною конфліктів. Так, одна із пасажирок потяга Київ – Харків розплакалася просто на пероні, оскільки не мала жодного із обов’язкових документів. Вона просила, аби її пустили до вагона й обіцяла, що зробить необхідний тест вже у Харкові.

Пасажирка потяга розплакалася через відсутність сертифікату та ПЛР-тесту: відео

Нові правила перевезень через COVID-19 в Україні, у пасажирів вимагають сертифікати вакцинації та ПЛР-тести

Нові правила перевезень, які почали діяти в Україні з 21 жовтня / Інфографіка МОЗ

Автоперевізники хитрують

Що ж до перевезень автобусами та маршрутками, то з ними ситуація не така однозначна. Наприклад, на автостанції у «ямі» поблизу залізничного вокзалу деякі перевізники дотримуються обмежувальних заходів, а деякі придумують способи їх обійти.

Так, водії маршруток Київ – Харків категорично відмовилися брати пасажира без підтвердження стану здоров’я. Водночас деякі диспетчери пропонували ігнорувати вимоги, а на контрольні перевірки реагувати агресією.

Крім того, на рейсі Київ – Суми людям пропонують записуватися заздалегідь, але сідати у транспорт не на станції, а трохи далі, аби уникнути претензій. Ще одна хитрість водіїв – ігнорування перевірок пасажирів міжобласних рейсів із зупинками на Київщині.

Втім, деякі маршрутки таки не мають шансу ухилитися від встановлених для усіх правил – вранці популярний напрямок Київ – Житомир вже перевіряла поліція.

На залізничному вокзалі у Києві почали перевіряти у пасажирів сертифікати вакцинації та тести / Фото «РБК-України», «Сегодня»

На кого розповсюджуються нові правила

  • Документи про наявність щеплення проти коронавірусу або ПЛР-тест мають показувати пасажири потягів, літаків та автобусів, які курсують між регіонами України.
  • Ця вимога не розповсюджується на громадський міський транспорт та рейси всередині однієї області.
  • Також зазначені документи не треба мати дітям до 18 років.

Контроль COVID-сертифікатів на залізничному вокзалі у Києві: відео

Керівник пасажирського напряму Укрзалізниці Олександр Перцовський оцінив нові правила: відео

Пасажир поділився враженнями від здачі експрес-тесу на COVID-19 на вокзалі: відео

У Києві на залізничному вокзалі працює пункт здачі експрес-тестів: відео