Діаманти, Porsche і мільйони: як банда «робінгудів» тримала в страху київських суддів і чиновників

Діаманти, Porsche і мільйони: як банда «робінгудів» тримала в страху київських суддів і чиновників

Учасники злочинного угруповання на чолі з ексспівробітником спецпідрозділу «А» СБУ, яких викрили і затримали правоохоронці Київської області, за останні чотири роки здійснили понад 20 розбійних нападів. Жертвами ставали бізнесмени, судді, адвокати, колишні правоохоронці і навіть мери. Їх безсоромно «розкуркулювали».




OBOZREVATEL з’ясував ексклюзивні деталі резонансної справи. Детальніше – в нашому матеріалі.


Під ударом – бізнесмени

Один з останніх нападів стався 17 червня 2021 року в Бучацькому районі Київської області – в селі Стоянка. Як стало відомо нашим журналістам, троє озброєних злочинців проникли в будинок сім’ї підприємців через незачинені двері гаража.



«Було приблизно 23:30. Грабіжники напали на Світлану й Ігоря, наставили на них пістолет і зажадали віддати всі заощадження. Щоб жертви швидше «попливли», вирішили прискорити процес «зізнання»: прив’язали до більярдного столу, били, душили мотузками, які знайшли в будинку», – розповів друг сім’ї постраждалих.

Грабіжники напали на підприємців у Стоянці

У підсумку грабіжники забрали близько 200 тисяч гривень, мобільні телефони, коштовності і зникли з місця злочину на також «запозиченому» Lexus RX350 і ще двох автомобілях.

18 грудня 2020 року грабіжники здійснили напад на будинок IT-бізнесменів у Бориспільському районі – в селі Гора. Четверо злочинців зв’язали пластиковими хомутами чоловіка та жінку і почали «пристрасний допит». Здобиччю грабіжників стало близько 400 тисяч гривень, елітні годинники й прикраси із золота і діамантів. Також злочинці забрали Porsche Macan, на якому їздила господиня будинку.

Дісталося сім’ям мера й експрокурора

У грудні 2020 року відбулося ще кілька нападів із різницею всього в декілька днів. Судячи з усього, грабіжники вирішили забезпечити собі безбідні новорічні «канікули».

21 грудня в селі Гнідин близько 22:00 п’ятеро невідомих напали на мера Броварів Ігоря Сапожка в його будинку. Озброєні злочинці зв’язали чоловіка, його дружину і дитину, забрали 10 тисяч доларів і ювелірні вироби. Потім Сапожко розповів, що грабіжники били його у на очах у рідних.

Розбій в Іванковичах

А 29 грудня у селі Іванковичі стався наліт на будинок сім’ї нібито колишнього військового прокурора. Причому грабіжникам не завадив і охоронець, якого вони просто-напросто зв’язали. А чотирирічного сина господарів змусили показати сейф.

У підсумку члени банди забрали велику суму готівки, колекційні монети, прикраси і зброю.

Смертельна втеча

Як розповів під час брифінгу начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, учасники банди ретельно готувалися до нападів:

«Вони таємно встановлювали поряд із будинками майбутніх жертв системи відеоспостереження, вибирали найбільш сприятливі способи проникнення в домоволодіння і робили підкопи»

Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов

Однак незважаючи на те, що зазвичай напади членів банди були досить ефективними, під час одного з них стався «збій».

Це сталося у вересні 2018 року в центрі Києва. Як тоді повідомляв OBOZREVATEL, бандити напали на будинок, в якому жили суддя Деснянського районного суду Києва разом із чоловіком-адвокатом і маленькою дитиною. Чоловікові прострелили ноги і забрали сейф.

Перелякані сусіди викликали поліцію. Під час переслідування один із злочинців підірвався на своїй же гранаті, другий відкрив вогонь по патрульних – був поранений у відповідь, але зміг втекти.

Ватажок з «Альфи» і бійці ММА

Практично всі учасники банди – бійці ММА, а ватажок Олександр Оверченко раніше служив у спецпідрозділі «Альфа» СБУ, останнім часом був президентом Федерації сприяння спорту та рукопашному бою в Україні.

Олександр Оверченко, за словами правоохоронців, – ватажок банди

Оверченко вербував спільників, переконуючи, що потрібно покарати чиновників-корупціонерів, яких не покарає правосуддя.

"Сенсей" на тренуванні

Під час обшуку у ватажка знайшли липові документи співробітника Служби безпеки.

Олександр Оверченко використовував підроблене посвідчення на інше ім'я

Неофіційно правоохоронці кажуть, що нападів на рахунку цього угруповання може бути більше.

«Справа в тому, що було кілька розбоїв, коли жертви просто не дали справі хід – вирішили приховати подію з ними, не заявили в поліцію. Головна причина, за нашими даними, неможливість легалізувати великі заощадження», – зазначив співрозмовник OBOZREVATEL у правоохоронних органах.

За його словами, це досить відомі особи.

У будь-якому разі піймання банди співробітниками поліції Київської області вже зупинило беззаконня, яке творили злочинці, що повірили у свою безкарність. А ось героїзувати «робінгудів», на думку правоохоронців, точно не варто: з бідними вони не ділилися ні копійкою, та й постраждали ні в чому не винні люди. Просто тому, що опинилися не в тому місці та не в той час. Як, наприклад, маленькі діти потерпілих.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий