Ситуація, яка виникає на кордонах з Україною та у Чорноморському регіоні – напружена. Тож батальйон «Страйкер» виконуватиме завдання НАТО та триматиме оборону.

За словами президента Румунії, «цей вагомий внесок є недвозначною демонстрацією солідарності США як союзника та головного стратегічного партнера Румунії у контексті зусиль щодо зміцнення стримування та оборони на східному фланзі НАТО».



Ескалація напруженості та посилення російської військової присутності поблизу України та у Чорноморському регіоні впливають на міжнародну безпеку та стабільність, особливо європейську та регіональну безпеку на Чорному морі. середовище, яке дозволило б нам зміцнити стійкість Румунії,
– йдеться у листі президента Йоганніса до парламенту.

Він зауважив, що Румунія та США повинні зробити всі необхідні кроки для того, щоб посилити оборону союзних держав та підвищити безпеку на Чорному морі.

У Румунії дозволили розмістити іноземні війська та винищувачі-бомбардувальники

Також Йоганніс повідомив, що у Румунії за запитом НАТО тепер можуть розміститися іноземні війська та американські винищувачі-бомбардувальники. 35 загін на території країни посилить ППО Північноатлантичного альянсу.

Виходячи з ситуації, що склалася, і намірів Росії підтвердити свій статус великої регіональної держави, було складено План операціоналізації зони відповідальності Верховного головнокомандувача європейськими союзними силами (SHAPE) на рівні Верховного головнокомандування союзних військ (ВАКУР),
– заявив президент країни.

Загалом, проаналізувавши запит НАТО й проконсультувавшись міністром з Вищої ради національної оборони, президент країни схвалив:

  • розгортання у разі потреби Сил реагування НАТО з дуже високою здатністю реагування (VJTF) для підготовки та/або проведення бойових операцій у 2022 році відповідно до даних планування, переданих НАТО на поточний рік;
  • дислокацію кораблів у Чорному морі для виконання завдань щодо підвищення пильності у складі постійної бойової групи НАТО;
  • розгортання літаків США, Італії та Німеччини, а також британських та американських вертольотів, щоб спостерігати за повітряним простором (ePA);
  • розміщення розвідувальних та дослідницьких сил США у Чорному морі та на кордоні з Україною;
  • розміщення у Франції частини її сил в рамках консолідації союзницької присутності на східній стороні НАТО (eFP);
  • дислокацію на румунській території частини сил США у гарнізонах Бузеу, Смирдан, Констанца та на 57-й авіабазі Михайло Когелнічану.

Глава держави також поінформував парламент про те, що в контексті агресії Росії проти України «США запросили у румунської військової влади загін у складі двох літаків F-35 із відповідним персоналом для польотів, посадки та дій у Румунії».

Президент країни схвалив введення, розміщення й експлуатацію американського загону F-35. Вони посилять стримувальний та оборонний потенціал повітряного простору НАТО.