Естонія поставить Україні ракетні комплекси Javelin, а Литва та Латвія – ракети Stinger

Естонія поставить Україні ракетні комплекси Javelin, а Литва та Латвія – ракети Stinger

Естонія, Латвія та Литва отримали від США дозвіл на постачання зброї в Україну для захисту від можливого вторгнення на територію країни російської армії. Держави відправлять ракетні комплекси Javelin та ракети Stinger.




Із такою заявою у п’ятницю, 21 січня, виступили міністр оборони Естонії Калле Лаанет, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс та міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас, передає пресслужба оборонного відомства Естонії. Посадовці наголосили, що країни Балтії готові підтримувати Україну у протистоянні з агресором.


«За допомогою зброї ми показуємо, що наша підтримка не тільки на словах. Союзники єдині, але завжди потрібні ті, хто виявляє ініціативу. Естонія є точно однією з таких країн», – сказав Лаанет.

Йдеться про дозвіл на постачання Києву американських озброєнь із власних запасів. Згідно із заявою, Естонія передасть Україні протитанковий ракетний комплекс Javelin із ракетами, а Литва та Латвія зенітно-ракетні комплекси Stinger. Їх використовують для ураження повітряних цілей, що низько летять.



«Ми щиро сподіваємося, що Україні не буде потрібно використання цього обладнання, і закликаємо Російську Федерацію покласти край її агресивній та безвідповідальній поведінці», – сказано у спільній заяві чиновників.

Раніше стало відомо, що Державний департамент США дав добро трьом союзникам НАТО постачати в Україну озброєння. Йдеться про балтійські країни – Естонію, Литву та Латвію, які тепер можуть передати протитанкові ракети та іншу зброю американського виробництва. Рішення Держдепу США пов’язане із високим ризиком військового вторгнення РФ в Україну.

Раніше у Чехії заявили про готовність виділити військову допомогу Україні. Як зазначила Яна Чорнохова, міністерка оборони країни, до такого рішення уряд дійшов на тлі інформації про можливе воєнне вторгнення РФ. Зброю та боєприпаси, за її словами, Україні нададуть або продадуть.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий