Можливе вторгнення армії РФ в Україну: з’явилася реакція Кремля

Можливе вторгнення армії РФ в Україну: з’явилася реакція Кремля

У зв’язку з тим, що останнім часом точаться розмови про ймовірне вторгнення Росії в Україну, у Кремлі заявили про можливі провокації. Вони начебто потрібні для того, щоб виправдати заяви Заходу.




Про це сказав речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков в ефірі телеканалу «Росія-1». Він назвав усе, що відбувається, «істерикою, яка нагнітається штучно».


Представник Кремля виступив зі звинуваченнями на адресу Штатів, які нещодавно попередили партнерів про можливий наступ РФ на Україну. Пєсков дорікнув Америці в тому, що вона поводиться «не зовсім логічно і не зовсім пристойно», оскільки сама «пригнала свої збройні сили з-за океану».

Поширюється інформація, що РФ може напасти на Україну найближчим часом.

Після цього прессекретар Путіна прокоментував також заяви України про наслідки передбачуваного вторгнення, які чекають на Росію. Вкотре війну РФ проти нашої країни він назвав нашою «власною проблемою».



«Україна, найімовірніше, домагається чергової спроби почати силове вирішення своєї власної проблеми. Створити ще одну біду для самих себе і для всіх у Європі», – сказав Пєсков.

Він висловив переконання, що саме Україна хоче розв’язати конфлікт на Донбасі силою, до того ж вона нібито домагається цього під прикриттям спільних навчань з НАТО, а також кораблів Альянсу в Чорному морі.

«Це, звісно, жахливе видовище. Тому що це спричинить найсерйозніші наслідки», – резюмував Пєсков.

Що про наступ думає Вашингтон?

У США дуже стривожені можливим наступом російських військ. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен висловив стурбованість повідомленнями про «незвичайну активність» Росії біля України та надію на те, що РФ «не повторить помилку 2014 року».

Тема загрози військового вторгнення обговорювалася й під час візиту до Москви директора ЦРУ Вільяма Бернса. Таким чином, американський президент Джо Байден попередив Кремль про те, що Штати уважно стежать за нарощуванням російських військ біля кордону України.

При цьому The New York Times з посиланням на американську розвідку зазначає, що наразі Росія ще не вирішила, що робитиме з військами. Зокрема, розглядаються такі варіанти розвитку подій:

  • глава країни-агресора Володимир Путін може вдатися до відкритих військових дій проти України, щоб узяти під контроль більшу частину країни.
  • за допомогою вторгнення в Україну політик може дестабілізувати обстановку для того, щоб до влади в державі прийшов більш розташований до Кремля уряд.

Що кажуть в Україні?

В українському Міністерстві оборони заявили, що на кордоні, а також на окупованих територіях зосереджені російські військові угруповання чисельністю близько 90 тисяч із метою «підтримання напруженості в регіоні».

А заступник глави відомства Ганна Маляр, посилаючись на західну розвідку, навіть назвала конкретні терміни можливого вторгнення. За її словами, Росія спробує дестабілізувати Україну, застосовуючи, зокрема, військові методи цієї зими. З такими припущеннями погоджується і наша розвідувальна служба.

Водночас міністр оборони Олексій Резніков висловив переконання, що РФ не піде на великий наступ і захоплення нових територій. Зокрема через те, що Україна та її Збройні сили вже не ті, що були у 2014 році.

«Не вірю в це (масштабний наступ РФ. – Ред.). Давайте не забувати: ми за 8 років цієї війни навчилися захищатися. Наші Збройні сили на високому рівні, особливо сухопутні війська. Я мав честь із генералом Залужним (Валерієм, головнокомандувачем ЗСУ. – Ред.) чотири дні провести в зоні ООС, спілкуватися з командирами, бути в окопах із солдатами. Там настрій абсолютно бойовий, впевнений, люди вміють захищати країну», – зазначив він.

Чи захищатиме Захід Україну?

Так. Насамперед, за допомогою дипломатичного та економічного тиску. Сенат США вже запропонував запровадити нові санкції проти Росії у разі вторгнення до України.

Крім того, міністр оборони Швеції Петер Гультквіст підтримав пропозицію щодо проведення навчальної місії ЄС у нашій країні. За його словами, шведські військові можуть вирушити до України для навчання бійців ЗСУ.

А видання Mirror писало, що через концентрацію російських військ біля українського кордону Великобританія має намір відправити до нашої країни 600 своїх військовослужбовців.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий