На українців чекають нові тарифи на комуналку, курс долара та пенсії: що зміниться в жовтні

На українців чекають нові тарифи на комуналку, курс долара та пенсії: що зміниться в жовтні

В Україні з 1 жовтня може початися плавне зміцнення гривні, є ймовірність, що курс долара знизиться до рекордної в цьому році позначки. Ще в новому місяці варто очікувати нових цін на газ і електроенергію, а також перерахунку нормативів на комуналку.




Українці, які вже перебувають на заслуженому відпочинку, зможуть отримати надбавки до пенсій. А ось ті, хто любить користуватися фейковими лікарняними, зіткнеться з проблемами.


Про те, як і чому зміниться життя українців у жовтні, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Долар може знизитися до рекордної позначки



У жовтні вартість валюти може досягти рекордних 26,2 грн/$, розповідає старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб. Правда, експерт озвучує і більш песимістичний сценарій, за якого валюта може трохи подорожчати до 26,7 грн/$.

Загалом рекордно низька вартість долара з початку року – 26,5 грн/$. Якщо ж оцінки Іосуба виявляться правильними, незважаючи на початок «високого» сезону на валютному ринку, долар може впасти до нової позначки.

«Зміцнення гривні багато в чому пов’язане зі сприятливою ситуацією на зовнішніх ринках. Позитивно позначається на курсі і розподіл МВФ спеціальних прав запозичення (SDR), які дозволили наростити в серпні міжнародні резерви до $31,5 млрд», – пояснив Іосуб.

Як змінювався курс долара в Україні

Також позитивно на ситуацію впливають і нові переговори з місією МВФ. У Мінфіні впевнені, що транш, ймовірно, отримають вже цього року. Ці гроші дозволять обслуговувати і погашати боргові зобов’язання, компенсувати дефіцит бюджету.

Зазначимо, Україна зараз перебуває в гіршому форматі відносин із кредитором, коли гроші позичаються на поповнення бюджету. Наступними можуть стати кредити для поповнення золотовалютних резервів. При цьому є країни, які беруть гроші в МВФ тільки на конкретні проєкти, при цьому проводять консультації про те, як краще проводити економічні реформи і нововведення. Найбільш хорошим вважається партнерство, за якого країна сама виступає кредитором і ділиться своїм досвідом.

Газ подорожчає не для всіх, а платіжки на електроенергію перерахують

Постачальники блакитного палива вже оголосили нові місячні ціни на жовтень. Річні тарифи при цьому не змінили (вони будуть стабільними з травня 2021-го до травня 2022). Наприклад, компанія «ТАС ЕНЕРГІЯ КРАЇНИ» підвищила свої ціни з 20,96 до 31,06 грн/$.

А ось зміни в цінах на електроенергію будуть більш істотними. З 1 жовтня замість 1,68 грн за кожен кВт*год доведеться платити 1,44 грн за кВт*год. В результаті, наприклад, ті, хто використовує 250 кВт*год на місяць, у вересні заплатять за «струм» замість 420 всього 360 грн за місяць.

Нові нормативи на комуналку

В Україні з 1 жовтня наберуть чинності нові нормативи на комунальні послуги. Їх використовують під час розрахунку розміру субсидій. На час карантину цю норму урізали (ідея полягає в тому, що українці сиділи по домівках і більше витрачали). Це призведе до значної зміни розміру «знижки».

Як розрахував для OBOZREVATEL ексміністр соцполітики Андрій Рева, для одного пенсіонера (з урахуванням середньої виплати) субсидії зменшаться приблизно на 700 грн. Так, зараз українець на заслуженому відпочинку може претендувати на виплату в розмірі 1779,9 грн, а за новими правилами отримає всього 1035,8 грн.

Тут варто відзначити, що гроші, які держава витрачає на виплату субсидій, – зібрані з усіх українців податки. При цьому частина сімей, яка отримує знижку, насправді має високі зарплати в конвертах, однак для податкової показує тільки мінімалку. І чим вищі субсидії, тим більше кожен платник податків віддає своїх коштів на підтримку тих, хто самостійно не може платити за комуналку.

Нові надбавки до пенсій

В Україні з 1 жовтня до 400 грн до пенсії зможуть отримати ті українці, які досягли віку 75 років. У 2020-му таку ж доплату отримали 80+, тепер же черга дійшла і до ще однієї вікової категорії.

Варто зазначити, що для збільшення потрібно виконати мінімальні вимоги щодо стажу. Для чоловіків це 25 років, а для жінок на п’ять років менше. Інших же підвищень у цей період не очікується.

Лікарняні підуть в онлайн

З 1 жовтня, щоб зменшити кількість фейковий лікарняних, усі довідки переведуть в онлайн. Це, як вважають в уряді, дозволить скоротити кількість випадків, коли довідки за гроші купують у лікарнях здорові українці.

А оскільки вартість лікарняного компенсують з бюджету Фонду соцстраху, такі дії призводять до втрат у бюджеті. Тільки за перші вісім місяців 2021-го на виплату лікарняних витратили 10 млрд грн. Перевірити без електронних лікарняних можна тільки близько 10% від загальної кількості довідок. А ось з електронними лікарняними всі дії лікарів можна буде легко відстежити. І продавати довідки буде складніше.

Загалом жовтень може запам’ятатися українцям зміцненням гривні, подорожчанням комуналки і довгими вихідними в честь Дня захисників України.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий