Ощадбанк блокує картки українців, якими рідко користуються: за що і які ще рахунки заморозять

Ощадбанк блокує картки українців, якими рідко користуються: за що і які ще рахунки заморозять

В Україні з 30 вересня Ощадбанк почав блокувати рахунки для тих клієнтів, які не користуються своїми картками. В майбутньому така сама ситуація може зачепити і клієнтів інших фінустанов. Водночас банківські експерти кажуть: така практика відбувається не вперше, юристи сумніваються в її законності.




Щоб розблокувати рахунок, доведеться прийти до відділення з паспортом та ІПН. Доступ до рахунку повернуть після написання заяви. А якщо цього не зробити, банк за замовчуванням вважатиме, що клієнт дав згоду на розірвання договору. Радник голови правління Кредитвест банку Василь Невмержицький розповів UBR.ua: це результат вимоги Нацбанку, фінустанова повинна позбуватися неактивних рахунків.


Ростислав Кравець з адвокатського бюро «Кравець і партнери» вважає, що такі дії банку спірні. Якщо на рахунку залишаються власні кошти, банк зобов’язаний дати можливість їх забрати і при цьому не платити комісію.

За що ще банк може заблокувати доступ до рахунку:
  • якщо почали виконавче провадження щодо стягнення боргу (будь-якого, навіть за комуналку);
  • якщо фінансовий моніторинг банку запідозрив незаконні операції (навіть якщо ви переказали велику суму).

Для банку утримувати «сплячі» рахунки невигідно. Якщо у вас залишилася картка, якою ви не користуєтеся, тому що замінили свою фінансову установу, правильний варіант – закрити її. Також не варто відкривати кредитні картки і не користуватися ними. Якщо не стежити за станом рахунку, шахраям буде легше скористатися вашими грошима.



Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий